Bohumín: Chystá se debata o protipovodňové hrázi v Pudlově

07.10.2015 11:47

Jaký je aktuální stav přípravy výstavby protipovodňových hrází v Bohumíně-Pudlově? Kterými místy povedou valy proti velké vodě? Jaký bude harmonogram prací a jak bude probíhat komunikace s občany? Nejen na tato témata budou s obyvateli bohumínských městských částí Pudlov a Vrbice diskutovat zástupci zdejší radnice, Povodí Odry i projektant těchto protipovodňových opatření. Beseda s občany začíná ve středu 7. října od 16 hodin v restauraci U Studny v Bohumíně-Pudlově. Naposledy se tématika hrází projednávala s veřejností před třemi lety.

Bohumín: Chystá se debata o protipovodňové hrázi v Pudlově
Foto: Bohumín-hráz-Vrbice
Popisek: Bohumín-hráz-Vrbice

„V průběhu besedy se lidé dozvědí, jaký je současný stav zpracování projektové dokumentace, jaké kroky teď budou následovat a kdy se začnou vykupovat pozemky pro výstavbu hráze. Věříme, že společně najdeme řešení, které bude v konečné fázi přijatelné pro všechny zúčastněné a zároveň přispěje k ochraně před povodněmi,“ uvedl Dalibor Třaskoš z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Pudlov je jedinou městskou částí Bohumína, kterou zbývá ochránit před velkou vodou. Naposledy vznikl protipovodňový val v sousední Vrbici, a to v roce 2013. Jeho výstavba přišla na 51 milionů korun, dalších 10 milionů korun stály příprava dokumentace a výkupy pozemků. Hráz je téměř dva kilometry dlouhá a chrání téměř pět set obyvatel Vrbice před stoletou vodou. Náklady na její výstavbu plně financovalo Ministerstvo zemědělství z programu Podpory prevence před povodněmi. Další hráze proti stoleté vodě za 120 milionů korun přibyly v minulých letech také ve Starém Bohumíně a v Bohumíně-Šunychlu.

Na přípravách pudlovských hrází intenzivně pracuje Povodí Odry ve spolupráci s městem už několik let. Radnice Povodí dokonce přispěla na projektování hrází dva miliony korun. V této chvíli je hotova dokumentace pro územní řízení. Vodohospodáři teď hledají prostředky na výkup pozemků pro stavbu protipovodňových valů. Náklady na jejich výstavbu se zatím odhadují na více než 200 milionů korun. Hráze by v budoucnu měly ochránit Pudlov a jejich 1 400 obyvatel i rozvodnu elektřiny pro většinu Bohumína před stoletou vodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…