Bohumín: Historická stoletá stříkačka našla nové útočiště

03.12.2017 16:56

Jediná dochovaná historická hasičská stříkačka v Bohumíně, o kterou se starají dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína, našla nové útočiště. Přestěhovala se z veřejnosti nepřístupné garáže do prosklené výlohy městského domu U Rytíře na zdejším náměstí Svobody.

Bohumín: Historická stoletá stříkačka našla nové útočiště
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Přes sto let starou dámu mohla veřejnost zatím obdivovat jen několikrát ročně při kulturních a společenských akcích ve Starém Bohumíně. Naposledy byla k vidění letos v červnu. Teď si 117letou stříkačku, kterou v minulosti na místo požáru táhli koně, budou moci zájemci prohlédnout kdykoliv. Město totiž nechalo upravit přízemní nebytové prostory domu U Rytíře, v němž sídlí občanské sdružení Přátel bohumínské historie, tak, aby se do ní stříkačka bez problémů vešla.

„Vyslyšeli jsme přání hasičů, kteří u našich polských sousedů viděli, že jsou stříkačky vystaveny veřejně v těsné blízkosti jejich areálů. Před starobohumínskou zbrojnicí ale nebylo místo a hasičská zahrada je pro veřejnost uzavřená, a tak nakonec místní obyvatelé navrhli, abychom ji vystavili na zdejším náměstí v přízemí našeho domu U Rytíře. Jsme rádi, že s tím souhlasili i členové Přátel bohumínské historie a stříkačka tak po letech našla důstojné místo,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Kvůli stříkačce se musela odstranit původní výloha, kterou nahradily prostorné dvoukřídlé dveře. Díky nim hasiči bez větších problémů dostali stříkačku dovnitř. Při stěhování nakonec museli demontovat jen její komín. To zabralo pár minut a stařenka už strávila první noc v novém domě. Kromě úprav prostoru investovala radnice ještě do nových reflektorů pro nasvětlení stoleté hasičské dámy. V budoucnu zde ještě přibydou hasičské dobové fotografie a uniforma. Náklady na úpravu nebytových prostor vyšly na necelých 70 tisíc korun.

Prohlídky zblízka při tradiční vánoční výstavě

Stoletou dámu v jejím novém domově budou ve velkém obdivovat místní už za několik dní, a to v pátek 8. prosince, kdy se na starobohumínském náměstí chystá v 18 hodin slavnostní rozsvěcování vánočního stromu. Ten letos městské části věnoval první muž města Petr Vícha. „Jedná se o borovici, která nám roste na zahradě a kterou jsme měli v plánu v budoucnu nechat pokácet. Jsem proto rád, že jsme ji mohli darovat Starobohumínským jako vánoční strom a že tak udělá radost ještě dalším lidem,“ sdělil Vícha.

Komu nestačí hasičskou stříkačku jen vidět, ale chtěl by si na ni i sáhnout, může do Starého Bohumína vyrazit každé úterý a pátek, a to vždy od 15 do 18 hodin. V této době budou prostory spolku otevřeny kvůli tradiční vánoční výstavě. Kromě obdivování stříkačky si tak zájemci mohou pořídit šperky, bižuterii, keramiku, hračky a různé vánoční přání a dekorace. K mání budou i perníky nebo sušené ovoce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…