Bohumín: Přípravná třída pro děti s odkladem bude v září otevřena znovu

31.01.2020 10:04

Pilotní projekt Benešovy základní školy, který dal loni poprvé šanci dětem s odkladem školní docházky vzdělávat se v přípravné třídě, bude letos pokračovat. V září opět přivítá až patnáct předškoláků, kteří ještě nejsou zralí nastoupit do první třídy. Zápis se uskuteční 7. května v 16 hodin.

Bohumín: Přípravná třída pro děti s odkladem bude v září otevřena znovu
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Možnost umístit dítě do přípravné třídy se v Bohumíně poprvé naskytla rodičům loni v září. Maximální kapacita 15 dětí se zaplnila do posledního místa. Rodiče jsou po půl roce výuky nadšení a nešetří chválou. „Na tuto formu vzdělávání dětí máme pozitivní ohlasy. Děti pracují v příjemném prostředí a dostává se jim individuálního přístupu k rozvoji potřebných dovedností a návyků. Spolupracujeme se školskými poradenskými pracovišti, sledujeme vývoj dětí a společně s rodiči konzultujeme výsledky, kterých budoucí žáčci dosahují. V nadcházejícím školním roce mohou bez obav nastoupit do první třídy,“ míní třídní učitelka přípravky Hana Palková.

Rodiče, kteří by měli v příštím školním roce o přijetí svého dítěte do přípravné třídy zájem, mohou získat podrobné informace v úterý 17. března a 14. dubna od 16 hodin na akci Den otevřených dveří v přípravné třídě. Uskuteční se v bývalé polské škole v Masarykově ulici, kde má přípravná třída samostatný vchod, šatnu i sociální zázemí. V budově pak děti s odkladem využívají tělocvičnu, interaktivní tabuli v další třídě i venkovní areál. Samotná třída přípravky je rozdělena na výukovou část s lavicemi a relaxační část s kobercem a hračkami.

Hlavním cílem je práce na odstranění těch nedostatků, které byly příčinou odkladu nástupu do první třídy. „Výuka neprobíhá striktně 45 minut, ale podle potřeb a schopností dětí. Učí se jemné i hrubé motorice, zvykají si na sezení v lavicích, procvičují znalosti potřebné pro nástup do školy. Čtení a psaní necháváme až na první třídu, zaměřujeme se na chápání časových sousledností a prostorovou orientaci, posilujeme spolupráci a vzájemnou komunikaci mezi dětmi,“ popisuje ředitelka školy Barbora Bolcarovičová. Jak dodává, děti mohou využívat i stravování a družinu v objektu Fit školky.

Počet odkladů školní docházky je poměrně vysoký

Město otevřením přípravné třídy reagovalo na dlouhodobě vysoký počet dětí s odkladem školní docházky. „Zřízení přípravné třídy u nás v Bohumíně jsme bez váhání podpořili. Počet odkladů školní docházky je totiž nejen u nás poměrně vysoký. Loni jsme zaznamenali třicet odkladů z celkových dvou set zápisů do první třídy. Letos počet dětí, které přijdou k zápisu do první třídy, mírně klesne. Předpokládáme ale, že počet odkladů zůstane procentuálně stejný jako loni. Proto je žádoucí, aby přípravná třída pokračovala i nadále. Navíc si už v prvním roce své existence vybudovala vynikající pověst prospěšného mezistupně vzdělávání,“ konstatuje vedoucí odboru školství bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Žádost o přijetí do přípravné třídy by měla být podložena vyjádřením školského poradenského zařízení, v němž pedagogicko-psychologická poradna doporučí vzdělávání v přípravné třídě. Jelikož jde o povinnou předškolní docházku, je bezplatná. Přihlásit je možné také děti, které nejsou ze spádové oblasti Benešovy školy a které budou následně docházet do první třídy v jiné škole. To platí i pro děti z Rychvaldu či Dolní Lutyně, které po vyhovění zájemcům z Bohumína mohou v případě zbylých volných míst přípravku doplnit. Podrobnější informace najdou rodiče na webových stránkách školy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …