Bohumín je v třídění opět stříbrný, třetí keramická popelnice už je doma

29.05.2017 18:30

Už potřetí v řadě se město Bohumín může chlubit keramickou popelnicí. Umělecký artefakt získalo za třídění odpadu. V něm jsou Bohumínští druzí nejlepší v celém Moravskoslezském kraji. Loni vytřídili 908 tun separovaného odpadu, tedy o 10 tun více než v předchozím roce.

Bohumín je v třídění opět stříbrný, třetí keramická popelnice už je doma
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Ocenění převzal ve čtvrtek 25. května na zámku v Hradci nad Moravicí místostarosta Bohumína Lumír Macura. S výjimkou Třince nenašli Bohumíňáci konkurenci a v kategorii měst nad patnáct tisíc obyvatel obsadili už potřetí v řadě stříbrnou pozici v klání o nejpoctivější třídiče odpadu. Do 13. ročníku soutěže, kterou pořádá Moravskoslezský kraj s obalovou společností Eko-kom, se zapojilo všech 300 obcí a měst regionu.

Organizátoři hodnotili množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet materiálů, které mohou lidé v obcích odevzdávat. Dalším kritériem byla hustota sběrné sítě. „Lokality pro separaci papíru, bílého i barevného skla a plastů každoročně rozšiřujeme. Během loňska přibyly separační sestavy hned na osmi místech a celkem už jich máme 130. Při každé rekonstrukci veřejných ploch kolem bytových domů navíc myslíme na to, aby lidé nemuseli chodit se tříděným odpadem daleko. Postupně také vylepšujeme přístup ke kontejnerům. Zbývá už jen několik stanovišť nezpevněných zámkovou dlažbou,“ uvedl Macura s tím, že poděkování za úspěch v soutěži patří především samotným občanům, pro které je třídění odpadů samozřejmostí. Za druhé místo obdrží město 30 tisíc korun, které věnuje na ekologickou výchovu.

Dynamický nárůst v oblasti třídění odpadu zaznamenalo město letos, a to díky kampani Chovám se ekologicky, přidáte se? Díky ní je v Bohumíně už na 800 lidí zapojeno do svozu bioodpadu. Město domkaře motivovalo finančním zvýhodněním této služby, a přilákalo tak stovky nových klientů.

Letos v létě spustí další ekologický projekt, tentokrát určený rodinám s dětmi a cyklistům. „Jde o dva soutěžní okruhy ekologické stezky, která lidem přiblíží problematiku ochrany vody, ovzduší, rostlin a živočichů, třídění odpadů, ekologické dopravy a další témata. Po splnění úkolů dostanou účastníci malý dárek. Propojíme tak zábavu s osvětou,“ dodal Macura s tím, že na projekt městu přispěl Moravskoslezský kraj a jeho první část by měla být spuštěna ještě před prázdninami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…