Bohumín se připravuje na konec skládkování

20.02.2017 12:28

Lepší třídění odpadu na sídlištích, zvýšení odvozu trávy a listí od domkařů a větší ochrana kapacity bohumínské skládky. To jsou hlavní body sedmiletého plánu odpadového hospodářství Bohumína, kterým se v únoru zabývali zdejší radní. Město se tak připravuje na situaci, kdy skončí svážení komunálního odpadu na skládku. To by mohlo znamenat zdražení plateb za odvoz odpadu.

Bohumín se připravuje na konec skládkování
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Města do necelých deseti let čekají velké změny ve svozu odpadu. Představy Ministerstva životního prostředí jsou takové, že do roku 2025 skončí svoz komunálního odpadu na skládky. Místo toho se bude odpad recyklovat a spalovat. Zákon o odpadech ukládá městům, aby vypracovali Plán odpadového hospodářství. Bohumín ho už má, v únoru jej projednali městští radní. „Připravujme se na přesun od skládkování k energetickému využití odpadů. Podle našich informací by měly v regionu vzniknout velké třídicí linky a zařízení k energetickému využití odpadů. Dvě nebo tři by měly být vybudovány v našem okolí, což by mělo být pro Bohumíňáky finančně výhodné. I tak ale musíme počítat s tím, že všichni budeme platit za svoz odpadu více,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura. Zároveň dodal, že nové způsoby likvidace odpadu budou dražší než současné skládkování.

Jedinou cestou, jak snížit náklady, tak bude třídění. „V našem plánu navrhujeme opatření, kterými bychom mohli dosáhnout výrazných úspor. Musíme ještě více podpořit a zefektivnit třídění odpadu na plasty, sklo, papír a textil, a to hlavně na sídlištích,“ upozornil Macura. Město bude i nadále podporovat oddělování bioodpadu, pro nějž má vlastní kompostárnu. Zároveň  motivuje domkaře, aby sami na svých zahradách kompostovali. Cílem je chránit kapacitu bohumínské skládky.

Bohumín drží už čtvrtým rokem ceny za svoz komunálního odpadu na stejné úrovni. Letos navíc rozšířil a zjednodušil možnost odvozu bioodpadu pro majitele a obyvatele rodinných domků. „Do budoucna se nám s ohledem na připravované ukončení skládkování pravděpodobně nepodaří tyto ceny udržet. Chceme ale, aby se zdražení dotklo našich obyvatel co nejméně. Potřebujeme proto jejich spolupráci a ochotu chovat se k životnímu prostředí zodpovědně,“ uvedl Macura.

Bohumíňáci jsou naštěstí zvyklí třídit a v kraji jen stěží hledají konkurenci. V roce 2016 vytřídili 489 tun papíru, 318 tun plastů a 279 tun skla. Už dvakrát po sobě obsadil Bohumín za třídění odpadu v krajské ekologické soutěži O keramickou popelnici druhé místo. V celém městě je 122 stanovišť na třídění odpadu a při každé rekonstrukci dvorů a sídlištních prostor počítají projektanti s místem na separaci. „Pokud se nám podaří objem separovaného odpadu trvale zvyšovat a naopak snížit množství směsného odpadu, který končí na skládce, neměly by pro nás být ekonomické dopady spojené s ukončením skládkování tak dramatické,“ uzavřel Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…