Břeclav: Boří les stále ukrývá tuny munice

23.10.2014 7:29

Výbuch. Jeden těžce zraněný, druhý ve velkém šoku. Během pár minut se rozjíždí záchranná akce. Dva chlapci si v Bořím lese hráli s nevybuchlou municí. A ta explodovala.

Břeclav: Boří les stále ukrývá tuny munice
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Takový byl námět taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje. Na místě zásahu jsou policisté, hasiči, pyrotechnici, jednotka Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Na závěr přijíždí i vodní záchranáři.

„Zasažené území má rozlohu asi 1800 hektarů, vyčištěná je část 250 hektarů. Největším problémem je, že se zde pohybují nejen houbaři a návštěvníci Lednicko-valtického areálu, ale i lidé, kteří cíleně munici vyhledávají,“ uvedl krizový tajemník Městského úřadu Břeclav Vilém Vyhnálek. Od konce druhé světové války, kdy muniční sklad vyhodila do povětří sovětská armáda, zemřelo pět lidí, poslední v roce 1990. „Poslední vážné zranění je však z roku 2012, kdy se těžce zranil muž v Sokolovské ulici, tedy v centru města,“ doplnil Vyhnálek.

Právě v roce 2012 se rozběhlo další kolo jednání o vyčištění Bořího lesa. „Ve středu se konala schůzka na ministerstvu vnitra za účasti všech dotčených složek. Vše je ale hlavně o penězích, jeden hektar přijde až na 100 tisíc korun,“ prozradil Vyhnálek. Jen v letošním roce vyjížděli policisté do Bořího lesa třináctkrát. Podle mluvčí Kamily Haraštové mají být lidé v této oblasti opravdu obezřetní. „Pokud najdou munici, ať ihned volají linku 158,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: breclav.org

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…