Brněnské kostely při Noci kostelů navštívilo na sto tisíc lidí

11.06.2017 11:20

Brněnské kostely a modlitebny se v pátek večer opět otevřely veřejnosti při devátém ročníku Noci kostelů. Do 43 církevních staveb se podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové přišlo podívat odhadem 100.000 lidí. Další tisíce lidí navštívily kostely v brněnské diecézi, celkem jich bylo přístupných 180.

Brněnské kostely při Noci kostelů navštívilo na sto tisíc lidí
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Největším lákadlem pro dospělé návštěvníky byla místa, která jsou běžně nepřístupná – kostelní věže, kůry, sakristie, rajské zahrady či krypty. Lidé si mohli poslechnout také koncerty, jinde se naopak rozjímalo při svitu svící či za doprovodu varhan. Připraven byl také program pro děti, které plnily zábavné úkoly, soutěžily či mohly zhlédnout divadelní představení.

Novinkou letošního roku Noci kostelů v Brně byla speciální šalina, která jako zvláštní jízda projížděla po celý večer centrem Brna a vozila zajímavé hosty. Jízdu slavnostně zahájil v 17:00 brněnský biskup Vojtěch Cikrle s primátorem města Petrem Vokřálem. "Dnes jakoby se dveře kostela posouvaly někam dál, šalina je dnes takovou předsíní kostela," vysvětlil biskup Vojtěch Cikrle.

"Noc kostelů je nejen další akcí, které se konají ve městě Brně. Je to především příležitost uvědomit si své kořeny a tradice. A speciální šalina věnované této akci je výborný nápad, protože na Noc kostelů  upozorní i ty, kteří by si jí jinak nevšimli," doplnil primátor Petr Vokřál.

"Letošní Noc kostelů se v brněnské diecézi velmi vydařila a lidé byli spokojení. Po několika propršených letech se vydařilo i počasí, díky kterému lidé měli například velmi dobrý rozhled z věží," uzavřela mluvčí biskupství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…