Brněnský kulturní parlament nastínil kulturní vize města

12.02.2016 18:18

Více než tříhodinové setkání druhého Brněnského kulturního parlamentu se ve čtvrtek 11. 2. uskutečnilo v Mozartově sále brněnské Reduty. Jeho účastnící konzultovali své představy na téma “Vize kulturního a kreativního Brna v roce 2030”. Tyto konzultace pomohou s přípravou kulturní strategie města Brna, která by měla být schválena do konce roku 2017.

Brněnský kulturní parlament nastínil kulturní vize města
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V první části setkání se účastníci seznámili se strategickým plánováním kultury města Brna, někteří z nich také představili své fungující projekty ve městě např. Regionální filmovou kancelář, Nedělní nicnedělání či Ghettofest.

V druhé polovině se více než 150 účastníků rozdělilo do skupin, v nichž během strukturované diskuze představili své vize a představy o brněnské kultuře v horizontu následujících čtrnácti let.

Nejvíce diskutovanými návrhy napříč účastníky Brněnského kulturního parlamentu bylo zvýšení snahy zabránit odlivu mladých kreativců z města včetně jejich podpory, snaha o zachování tzv. genia loci města a rozvíjet ho i na úrovni jednotlivých městských částí či komunikace kultury skrze slavné brněnské umělce či osobnosti.

Podněty široké kulturní veřejnosti zpracuje Odbor kultury magistrátu města Brna a Kancelář strategie města a postaví na nich další práci na vizi města v oblasti kultury. Na vizi bude navazovat tvorba priorit a poté i opatření plánované kulturní strategie města.

„Město má rezervy v systémovém plánování kultury. Snahou vedení města je, aby zde vznikla kvalitní kulturní strategie, kulturní politika s akčními plány, podle kterých bude možné fungovat třeba do roku 2030,“ uvedl Matěj Hollan, náměstek primátora pro oblast sociálně kulturní.

Brněnské kulturní parlamenty jsou periodicky se opakující otevřenou diskusí k závažným tématům brněnské kultury a zprostředkování přímého kontaktu s širokou kulturní veřejností (příspěvkové organizace, organizace nezřizované městem, akademická sféra, agentury pořádající kulturní akce, členové Komise Rady města Brna pro kulturu aj.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…