Brněnští studenti architektury navrhli novou podobu centra Hranic

20.02.2017 10:05

Návrhy na možnou budoucí podobu „hradebního okruhu” (centra města) v Hranicích představí na výstavě projektů studenti brněnské Fakulty architektury Vysokého učení technického. Vernisáž se uskuteční v pondělí 20. února od 17 hodin ve dvoraně zámku.

Brněnští studenti architektury navrhli novou podobu centra Hranic
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Výstavu uvedou docent Jiří Palacký – vedoucí Ústavu prostorové tvorby a architekt Jan Foretník, kteří studentské projekty koordinovali.

Výstava představí osm projektů. Mezi autory jsou i zahraniční studenti z Chorvatska, Slovenska a ze Španělska. Před vlastním návrhem se studenti podrobně seznámili s historií města i s jeho konkrétními problémy. Prostřednictvím ankety se také seznámili s názory jeho občanů.

Návrhy jsou jak urbanistické, koncepční a krajinářské povahy, tak architektonické. Zabývají se jak návrhem celkového konceptu v širších souvislostech, tak dílčími urbanistickými detaily, i návrhem budov. Je to dáno tím, že se na projektech podíleli studenti z různých ročníků studia. Ti z vyšších ročníků v několika případech navrhují veřejné budovy městského významu – kulturní a komunitní centrum s veřejnou knihovnou, malou divadelní a hudební scénu a další. Studenti měli dovoleno stavět a asanovat podle vlastního uvážení, pracují s tématem volněji bez ekonomických omezení, přičemž měřítkem kvality je u jejich projektů prospěšnost pro zdravý rozvoj města.

Řešené území hradebního okruhu je obecně vytýčeno ulicemi po obvodě historického jádra města – Náměstí 8. května – Komenského – Teplická – Potoční – třída Československé armády – Čechova – Šromotovo náměstí. Území má proměnlivý charakter ulic, náměstí, nebo ploch bez jasného vymezení. Nachází se na něm prostory s nevhodnou funkcí a zástavbou (Čechova ulice), řada proluk (Komenského ulice), místa neuspokojivá dopravně (Nám. 8. května) i místa postrádající jakýkoliv charakter a formu (např. bývalé předměstí Motošín).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.