Brno: Dáme na vás – lidé poslali již více než stovku návrhů

22.03.2017 19:51

Participativní rozpočet města nabírá obrátky. Lidé již podali 140 návrhů.

Brno: Dáme na vás – lidé poslali již více než stovku návrhů
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Zatím je 76 projektů zveřejněno ve webové galerii. Jsou dostupné na webu http://damenavas.brno.cz/ .

Mezi veřejností navrženými projekty jsou například piknik park Jezerůvky v Ivanovicích, vycházková pěšina z Vinohrad do Maloměřic, dětské hřiště v Židenicích, další hřiště v Žebětíně, výstavba cyklostezky podél Svitavy, park v Líšni, výměny tvrdých plastových sedaček ve vozidlech hromadné dopravy. A samozřejmě řada dalších.

Participativní rozpočet má letos v Brně premiéru. V městském rozpočtu je pro něj vyčleněno 20 milionů korun. Závěrečné hlasování veřejnosti o jednotlivých projektech proběhne v listopadu.

"Velmi mile nás překvapil zájem veřejnosti," uvedl koordinátorka participativního rozpočtu Petra Klašková. "Většinou lidé navrhují konkrétní dobře realizovatelné projekty."

Participativní rozpočtování je jedním z prvků přímé demokracie. Jedná se o proces, při kterém územní samospráva vymezí část veřejného rozpočtu pro účely participativního rozpočtování a umožní občanům přímo rozhodovat o způsobu, jakým budou vymezené prostředky vynaloženy.

Historicky první participativní rozpočet byl spuštěn v roce 1989 v brazilském Porto Alegre. V ČR se pro tento krok rozhodli ve Žďáru nad Sázavou a v částech Prahy a Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…