Brno: Dánové našli způsob, jak žít ve městě příjemně. A my?

02.10.2015 12:16

Města s dobrou adresou – tak se nazývá výstava zahájená 30. září ve Velkém Špalíčku v Brně, jež ukazuje příklady řešení veřejného prostoru, dopravy a pohybu ve městech, inspirované dánským přístupem k těmto problémům.

Brno: Dánové našli způsob, jak žít ve městě příjemně. A my?
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Hlavní část výstavy v Obchodní galerii Velký Špalíček, The Good City (Dobré město), představí inovativní pohled na územní plánování, tvorbu veřejného prostoru a dopravy ve městě. Druhá, venkovní část výstavy s názvem Copenhagen Solutions (Kodaňská řešení) je umístěna na nádvoří Nové radnice a umožní nahlédnout do životního stylu Dánů a jejich přístupu k životu ve městě. Expozici připravilo Velvyslanectví Dánska v ČR. „Jejím cílem je podnítit diskusi o životě ve městě, o tom, jak vytvářet příjemné a zdravé prostředí a současně jak reagovat na negativní trendy, které současná doba přináší. Jedním z nich je nepochybně rostoucí znečištění z automobilové dopravy,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

O podnětech se bude diskutovat

Součástí výstavy je také mapa cyklistických opatření realizovaných v Brně, kde budou mít návštěvníci příležitost vyjádřit svůj názor na cyklistickou infrastrukturu. Na výstavu naváže 14. října v 17 hod. v sále Zastupitelstva města Brna na Nové radnici veřejná beseda, kde se shromážděné připomínky a komentáře občanů vyhodnotí a prodiskutují.

Společně s výstavou se rozbíhá i projekt interaktivního mapování potřeb cyklistů. Prostřednictvím mobilních telefonů či internetové stránky www.zmapujto.cz mohou lidé až do konce listopadu označovat místa v ulicích, kde jim chybí možnost bezpečně zaparkovat kolo. Takto posbírané náměty se následně stanou podkladem pro realizaci doplnění cyklostojanů v brněnských ulicích.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…