Brno: Jihomoravský skaut převzal za ekovýchovné aktivity cenu z rukou švédského krále

08.12.2016 11:36

V Údolí Říčky severozápadně od Brna leží Kaprálův mlýn. Ještě před pár lety to bylo „jen“ staré stavení, nyní se však řadí mezi sedmadvacet světových center SCENES zaměřených na ekologii. Jeho ředitel, rodilý Brňák Michal Medek, před pár dny dostal z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava významnou cenu za přínos k ochraně životního prostředí. Sám Medek ho vnímá jako ocenění pro všechny, kteří se na projektu Kaprálův mlýn podíleli.

Brno: Jihomoravský skaut převzal za ekovýchovné aktivity cenu z rukou švédského krále
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Cenu světového skautského programu Messengers of Peace převzal koncem listopadu v Rijádu Michal Medek osobně z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava. Světová organizace skautského hnutí (WOSM) tak vyjádřila uznání za přínos k ochraně životního prostředí.

„Ačkoliv se jedná o ocenění pro jednotlivce, jsem spíše poslední ze štafety, který měl tu čest protnout cílovou pásku. Za úspěchem Kaprálova mlýna stojí tisíce hodin práce dobrovolníků a předcházejících správců základny. Těší mne, že ze všech 23 oceněných ze 16 zemí  jsem byl vybrán mezi 3, kteří mohli své projekty osobně představit králi Gustavovi, saúdské princezně Sammě a šéfovi světové skautské nadace Siegfriedu Weiserovi,“ vzpomíná na předání cen Medek.

Skautský program Messengers of Peace se snaží inspirovat mladé lidi po celém světě, aby se zapojovali do společensky prospěšných aktivit. Na webu Světové organizace skautského hnutí každý rok přibývají stovky takových projektů. Ocenění Messengers of Peace Hero však získá jen několik vůdčích osobností.

Původem Brňan Michal Medek cenu získal za své aktivity v oblasti ekologické výchovy. Jako jeden z „duchovních otců“ stál u přebudování zchátralého mlýna v údolí Říčky nedaleko Ochozi u Brna na středisko ekologické výchovy. Kaprálův mlýn má modelový ekologicky šetrný provoz a poskytuje vzdělávací programy pro školy i neziskové organizace. Navíc je ekonomicky soběstačný a funguje tak jako sociální podnik. Dobrou praxi šíří nejen díky partnerství se třemi univerzitami, ale i v rámci světového skautského hnutí, kde se aktivně podílí na tvorbě světového programu ekologické výchovy a rozvoje sítě ekologických skautských základen SCENES.

Mlýn získali skauti darem od dědiců původních majitelů, rodiny Kaprálových. Jeho přestavba byla největším projektem v historii Junáka. Kaprálův mlýn byl po rekonstrukci financované za přispění evropských dotací slavnostně otevřen 1. září 2012. Od té doby poskytuje zázemí nejen pro skautské aktivity, ale i pro školy a mládežnické kolektivy, kterým nabízí výukové programy na téma přírody a ekologie. Zároveň je mezinárodní skautskou základnou, na níž působí dobrovolníci z různých zemí. Kaprálův mlýn je zatím jedinou základnou v postkomunistických zemích z 27, které získaly světovou značku kvality SCENES (Scout Centres of Excellence for Nature and Environment).

Více o Kaprálově mlýně najdete na webu www.kapraluvmlyn.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…