Brno: Krematorium je národní kulturní památkou

22.02.2017 16:41

Patnáct nových národních kulturních památek schválila v pondělí vláda. Jednou z nich je i krematorium a kolumbárium na Ústředním hřbitově, které spravují Pohřební služby města Brna.

Brno: Krematorium je národní kulturní památkou
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

"Prohlášení budovy krematoria za národní kulturní památku považujeme za velké ocenění této nevšední a cenné ukázky funkcionalistické architektury, na kterou může být město Brno právem hrdé. Z pohledu města jakožto správce lze konstatovat, že památka je v dobrém stavu. Je zde prováděna pravidelná údržba a opravy," zdůraznil náměstek primátora Matěj Hollan.

„V nedávné minulosti se uskutečnila oprava střechy a světlíku nad obřadní síní, oprava venkovního schodiště a také některé stavební úpravy potřebné pro zajištění bezproblémového provozu,“ uvedl vedoucí Odboru památkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček.

Dodal, že uveřejněním nařízení vlády ve Sbírce zákonů přecházejí kompetence k památce na Krajský úřad Jihomoravského kraje.

Namísto obřadní síně uzavřený dvůr

Krematorium bylo postaveno podle plánů Arnošta Wiesnera v letech 1925 až 1930 v Jihlavské ulici. Je jedinou sakrálně-kultovní stavbou, kterou její tvůrce usiloval o nový výraz pro absolutní architekturu, jež by se vyrovnala egyptské pyramidě a křesťanskému kostelu.

Stavbu tvoří celek navzájem oddělených jednotlivých částí. Vnější formě dominuje bílé těleso obřadní budovy, obklopené travertinovými pilíři, která je vnímána v symbolické rovině jako rakev obklopená pozůstalými. Tato část budovy vystupuje z rudé horizontální podnože propojené s terénem mohutným schodištěm.

Namísto obřadní síně Wiesner vytvořil uzavřený dvůr, osvětlený přírodním světlem z proskleného stropu. V pravém křídle umístil místnosti pro lékaře, pitevnu a umrlčí komory. Ke spalovacímu prostoru za obřadním krytým dvorem přiléhal komín, který podle symboliky zajišťoval spojení s nebem. Venkovní prostranství vpravo i vlevo je uzavřeno ze dvou stran pergolami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…