Brno: Lékaři bez hranic se představují v centru města

28.04.2017 10:05

Lékaři bez hranic od včerejška až do 3. května přibližují veřejnosti na náměstí Svobody svou činnost. Přímo zde v postavených stanech polní nemocnice.

Brno: Lékaři bez hranic se představují v centru města
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Mají zkušenosti z Etiopie, Afghánistánu, Jemenu, Súdánu, Bangladéše, Ukrajiny, Středozemního moře a dalších vypjatých oblastí.

Jakou chuť má roztok proti choleře? Proč mají některé podvyživené děti nafouklá břicha? Jak chirurgové operují ve válkách? Na tyto a mnohé další otázky odpovídají lidem.

Výstava názorně přibližuje, co se děje třeba při epidemii nakažlivé choroby, během přírodních katastrof nebo při vypuknutí válečného konfliktu.

Lékaři bez hranic na svých misích používají pouze neozbrojenou ochranku.

„Chrání nás zejména neutralita, nestrannost a nezávislost. Ve většině případů jednotlivé strany konfliktů chráněný statut nemocnic respektují. A přestože v poslední době počet útoků roste, Lékaři bez hranic jsou na základě své pětačtyřicetileté zkušenosti stále přesvědčeni, že toto je nejlepší způsob jak doručit zdravotnickou pomoc lidem uprostřed konfliktu a zmírnit tak jejich utrpení,“ zdůraznil ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic mají dvě poslání. Poskytovat péči v krizových oblastech a přinášet o tom svědectví.

Na náměstí Svobody jsou stany a stanoviště polní nemocnice. Kupříkladu polní chirurgická jednotka, izolační jednotka pro léčbu cholery, centrum pro léčbu podvýživy, dočasné přístřeší pro lidi na útěku, distribuce pitné vody.

Pro lepší názornost mohou zájemci ochutnat terapeutickou pastu k léčbě dětské podvýživy, roztok na léčbu cholery, zkusit si diagnostikovat určité nemoci. Návštěvníky výstavou provázejí spolupracovníci Lékařů bez hranic s osobní zkušeností ze zahraničních misí a dobrovolníci z řad českých mediků.

Vstup je zdarma. Večer se ve vybrané dny na výstavě konají doprovodné akce. Více informací a program naleznete na www.polni-nemocnice.cz .

Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují akutní zdravotnickou pomoc v 70 zemích světa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…