Brno: Město hledá zhotovitele retenčních nádrží

11.07.2018 9:16

Rada města Brna schválila zahájení zadávacího řízení na zhotovitele retenčních nádrží Královky v Tuřanech a Červený mlýn v Králově Poli. Tyto velké podzemní záchytné nádrže na vodu slouží jako rezervoár na zředěnou splaškovou vodu, když ji kvůli srážkám nestačí pojmout čistírna odpadních vod. Díky nim nepřepadávají nadbytečné odpadní vody do vodních toků, ale postupně se uvolňují do čistírny, jakmile to její kapacita dovolí. Vodní toky tak zůstávají čistší.

Brno: Město hledá zhotovitele retenčních nádrží
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Zhotovení stavby bude probíhat podle Yellow Book FIDIC. To znamená, že kromě samotné stavby zhotovitel zajistí také veškerou dokumentaci potřebnou před, v průběhu i po dokončení stavby. Předmětem veřejné zakázky je tedy zpracování projektové dokumentace a zajištění územního rozhodnutí a stavebního povolení, kompletní realizace stavby retenčních nádrží a navazujících objektů včetně dodávky technologií a řídícího softwaru, zpracování dokumentace ke kolaudaci i zajištění garančního provozu v průběhu záruční doby.

„Jedním z našich zásadních požadavků je, aby zhotovitel dodal software, který zajistí optimální řízení funkcí jednotlivých retenčních nádrží na území města Brna. Bude fungovat na základě předpovědi dešťových srážek, odhadne jejich intenzitu a délku trvání a podle toho navrhne, jak odlehčit kanalizaci,“ popsal náměstek pro oblast investic Richard Mrázek.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 1,7 miliardy a její realizace by mohla začít už na konci letošního roku. Dokončení stavby se plánuje na konec roku 2023.

Současný systém pokrývá zhruba polovinu města

Současný systém retenčních nádrží na stokové síti města pokrývá přibližně polovinu rozlohy Brna. Díky nové etapě dostavby by mělo být tímto systémem zpožďování a zadržování naředěných splaškových vod pokryto celé město. Nová retenční nádrž Královky bude mít kapacitu přibližně 22,5 tisíc m3. Retenční nádrž Červený mlýn pak cca 26 tisíc m3.

Stavba retenčních nádrží je součástí projektu „Dostavba kanalizace v Brně II“, který kromě toho zahrnuje také odkanalizování jednotlivých městských částí. Celkové náklady tohoto projektu překračují 3 miliardy korun a je spolufinancován z prostředků Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…