Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

27.04.2024 11:17 | Tisková zpráva

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku.

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény nebo doprovodný program pro poučené laiky či rodiny s dětmi. Rezervace míst na prohlídky s omezenou kapacitou spustí organizátoři 9. května v pravé poledne, festival se uskuteční 18. a 19. května.

„Letošní ročník festivalu jsme společně s partnerskými městy projektu Open House Europe věnovali lidem, pro které může být používání města komplikované. Ať už jde o spoluobčany s hendikepem, seniory nebo třeba ekonomicky znevýhodněné skupiny, musí překonávat bariéry pro jiné lidi doslova neviditelné. Kromě komentovaných prohlídek pro osoby s hendikepem zařazujeme asistenční službu k vybraným běžným prohlídkám. Naším cílem je oživit diskuzi o tom, zda jsou naše města skutečně pro všechny, jaká k tomu máme data a nakolik se při urbanistickém plánování využívají,“ přibližuje dění kreativní ředitelka festivalu Open House Brno 2024 Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26094 lidí

Na téma 7. ročníku Open House Brno, přístupnosti a inkluzivního designu v urbanismu proběhne také neformální setkání s novináři v pátek 26. dubna od 10:30 hodin v Praze na Hudební a taneční fakultě AMU na Malostranském náměstí 258/13.

Festival Open House Brno nabízí zájemcům obsah celoročně formou videoprohlídek na platformě YouTube ZDE, letos přibude také sada podcastů (ZDE).

„Ne pro každého je videoprezentace lokací dostatečně nosná, protože v ní mluvené slovo počítá s tím, že lidé sledují i obraz. Spojili jsme se s Barborou Kroutilíkovou, s níž jsme připravili sérii podcastů, které pojednávají o jednotlivých lokacích tak, že obrazový materiál není potřeba. Je to krok ke zpřístupnění obsahu festivalu nejen nevidomým, ale všem, kteří chtějí poslouchat audio při dalších činnostech. Ve středu 1. května přímo na Holedné veřejně představíme autentický podcast o rozhledně, a já bych na událost chtěla všechny zájemce srdečně pozvat,” přibližuje kurátorka Open House Brno 2024 Šárka Bahounková.

Neziskový festival Open House Brno by se dlouhodobě nemohl konat bez zásadního zapojení dobrovolníků i partnerů z veřejné i soukromé sféry. „Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se na chodu festivalu podílejí. Díky paní primátorce za záštitu, děkuji také Statutárnímu městu Brno a městským částem za spolupráci i finanční podporu,” doplňuje mluvčí festivalu Vratislav Vozník.

Kompletní informace o festivalu najdou zájemci na webu ZDE. Letošní program i zapojené lokace organizátoři postupně rozkrývají i na sociálních sítích ZDE a ZDE. Festival spadá i pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…