Brno: Opravy Špilberku odstartovaly, hrad je přístupný z Gorazdovy ulice

21.07.2017 12:14

Vstup na Špilberk od Husovy ulice je uzavřený, začala další část oprav hradu, především rekonstrukce vodojemů. Výstavy, prohlídky kasemat a další akce včetně Letních shakespearovských slavností pokračují podle programu. Návštěvníci však musí zvolit vstup na Špilberk od Gorazdovy ulice.

Brno: Opravy Špilberku odstartovaly, hrad je přístupný z Gorazdovy ulice
Foto: Jan Tvrdoň
Popisek: Hrad Špilberk

Základ oprav tvoří rekonstrukce bývalých vodojemů, kde vznikne lapidárium, tedy prostor se sbírkami kamenných sochařských děl a historických stavebních fragmentů.

„Projekt rekonstrukce vodojemů a vytvoření odborného zázemí Špilberku se připravoval již delší dobu. Oproti původnímu záměru nyní řešíme i aktuálně nejpalčivější problém této národní kulturní památky – zatékání do hradeb,“ uvedl investiční náměstek primátora Richard Mrázek.

Radní 23. května na základě výběrového řízení schválili, že opravy provedou firmy ARCHATT a Tocháček s nabídkovou cenou téměř 93 milionů korun. Projekt bude z 90 procent spolufinancován z fondů EU.

Vodojemy jsou dva obří prostory uvnitř východních hradeb Špilberku. „Od konce 19. století až do války sloužily jako zásobárna pitné vody pro město. Za minulého režimu chátraly. Neoprávnění návštěvníci, kteří do jednoho z nich vnikali zavřeným poklopem z výšky šesti metrů, tehdy na jeho zdech zanechali spoustu punkových a protikomunistických nápisů,“ vysvětlil Michael Kalábek, mluvčí Muzea města Brna, které Špilberk spravuje.

Odborníci budou opravovat
vodojemy pod východním bastionem
část východní a severní hradby
severovýchodní bastion a navazující vstup do kasemat

Stavbaři instalují izolaci, která zamezí zatékání do této části Špilberku.

V severním přístavku vzniknou restaurátorské dílny a sklady. V severozápadním bastionu bude vybudována přerušovací požární nádrž.

Rozsáhlá rekonstrukce Špilberku začala před 30 lety a stála již zhruba miliardu korun. Postupně odborníci opravili kasematy, západní křídlo s výstavními prostorami, nádvoří, vjezdovou bránu a jižní křídlo.

„Vodojemy a severní přístavek patří mezi poslední části hradu Špilberku, které dosud neprošly moderní rekonstrukcí. Po jejich opravě zbude už pouze tzv. východní přístavek, v němž dnes sídlí ostraha hradu a část zázemí muzea. Jde ale o menší budovu, její oprava by neměla být náročná a neměla by ani omezit provoz,“ dodal Kalábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…