Brno: Partnerské město Kaunas slaví hanzovní dny

24.05.2016 20:40

Druhé největší město Litvy Kaunas, partnerské město Brna, se tento víkend proměnilo v místo plné středověké hudby, tradičních řemesel a rytířských zápasů. Místní obyvatelé žijí oslavami hanzovních dnů a zároveň i Dnů města Kaunas.

Brno: Partnerské město Kaunas slaví hanzovní dny
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Kaunas jako jediné město v Litvě patří do spolku hanzovních měst. Oslavy hanzovních dnů, které se letos konají o víkendu od 20. do 22. května, přilákaly do ulic nejen místní obyvatele, ale i spousty cizinců. Významná místa ve městě se proměnila v dějiště oslav a zaplnila se lidmi v místních krojích, hudebníky či umělci.

Ve městě vyrostla tři hlavní pódia – nejmenší z nich na břehu řeky, další na náměstí vedle kaunaské radnice hostilo během víkendu především orchestry a studentské kapely. Oproti tomu u kaunaského hradu vystupovali kromě místních zpěváků a známých kapel také středověcí hudebníci a tanečníci. V blízkém okolí mohli návštěvníci zhlédnout rytířské zápasy na koních, projít se středověkým městečkem či navštívit středověký řemeslný trh. Prodejci oblečení do dobových kostýmů vyráběli keramiku, prodávali typickou litevskou krajku či kovové šperky. Každý z návštěvníků si mohl vyzkoušet střelbu z luku a další dobové aktivity.

Oslavy hanzovních dnů letos připadly na stejný termín jako evropská noc muzeí, během níž byla v sobotu večer zpřístupněna většina muzeí v Kaunasu včetně tamní radnice. Kromě toho probíhal festival pouliční hudby, na kterém vystupovali místní zpěváci a kapely na více než třinácti improvizovaných stanovištích ve staré části města. Tento festival se v Kaunasu koná od roku 2007 a je oblíbený především mezi mladými lidmi. Slyšet je nejen klasická hudba, ale také moderní, a to včetně elektronické.

Kaunas (česky také Kovno) je druhé největší litevské město na soutoku řek Neris a Němen, ve kterém žije více než 300 tisíc obyvatel. Mezi jeho nejznámější památky patří kaunaský hrad, Katedrála sv. Petra a Pavla, barokní klášterní areál ve čtvrti Pažaislis či Perkunův dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…