Brno: Po opravách budou dva domy sloužit seniorům a jeden lidem v nouzi

30.03.2017 16:19

Dva městské domy na ulici Milady Horákové, bývalá mateřská škola v Bohunicích a jeden objekt na Francouzské budou nejen opraveny, ale změní i svůj účel. Budou sloužit seniorům a lidem v nouzi. Záměr uskutečnit tyto projekty schválili v úterý radní.

Brno: Po opravách budou dva domy sloužit seniorům a jeden lidem v nouzi
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V domě číslo 17 na Milady Horákové je obsazen pouze jeden byt ze čtrnácti, v čísle 19 jsou pak všechny byty neobydlené. Pronajaté jsou jen nebytové prostory. Budovy jsou ve špatném technickém stavu a musí se rekonstruovat.

„Při jednáních o možných opravách těchto budov navrhla městská část Brno-střed, aby se využily jako domy s pečovatelskou službou. Po rekonstrukci a nástavbě bychom získali šedesát až sedmdesát malometrážních bytů pro seniory,“ uvedl 1. náměstek primátora Petr Hladík. Oba domy mají mít také v přízemí nebytové prostory, výtahy a nástavbu o dvě podlaží.

Po vypracování projektové dokumentace a získání stavebních povolení má rekonstrukce má začít na začátku roku 2019. Trvala by přibližně jeden rok.  Předběžné orientační náklady jsou 98,5 milionu korun. Veškeré přípravy a následné stavební práce budou hrazeny z fondu bytové výstavby města.

Objekt bývalé mateřské školy Pod nemocnicí 25 v Bohunicích donedávna využívala soukromá vysoká škola. Nyní však prostory jsou prázdné a městská část navrhla, aby sloužily jako dům s pečovatelskou službou.

„Přesnější jeho podobu budeme znát po jednáních se zástupci městské části,“ dodal Petr Hladík. Dům s pečovatelskou službou by měl být hotový ke konci roku 2018. Předpokládané náklady jsou 30 milionů korun.

Řadový dům na Francouzská 83 se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím bude upraven pro krizové bydlení Brňanů.

Stavební úpravy počítají s vytvořením dvou dalších bytů, celkem tak budou k dispozici čtyři. Budova by se stala součástí nedalekého Centra sociálních služeb.

Zařízení krizového bydlení má poskytovat okamžitou krátkodobou pomoc lidem, kteří se ocitli v akutní bytové nouzi. Předběžné výdaje se plánují na 5 milionů korun. Rekonstrukce se má uskutečnit v druhé polovině letošního a na počátku příštího roku. Pak začnou sloužit lidem v nouzi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…