Brno: Primátor jednal s vedením Mnichova a se zástupci Ackermann-Gemeinde

20.06.2016 14:40

O společné česko-německé minulosti, současnosti a budoucnosti jednala delegace Brna vedená primátorem Petrem Vokřálem s mnichovským náměstkem starosty Josefem Schmidem (SPD), s radním Georgem Schlagbauerem a s mluvčím Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndtem Posseltem. Setkání se uskutečnilo 17. června v Sudetoněmeckém domě v hlavním městě Bavorska.

Brno: Primátor jednal s vedením Mnichova a se zástupci Ackermann-Gemeinde
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Následovalo přivítání spolkovým jednatelem  Sdružení Ackermann-Gemeinde Matthiasem Dürrem. Tato instituce  je jedním ze spolupořadatelů mezinárodního fóra Dialog uprostřed Evropy, které se již deset let koná v Brně.

Petr Kalousek, Jaroslav Ostrčilík, Kateřina Tučková a David Tuček reprezentovali organizační tým akce Rok smíření. Společně s Petrem Vokřálem představili letošní projekt Meeting Brno, který navazuje na Rok smíření a v příštích letech má ambice stát se událostí středoevropské úrovně.

„Cílem Meetingu Brno je společné utváření témat a jednání o nich. Jednou z otázek pro další ročníky může být budoucí směřování Evropy a Evropské unie,“ popsal myšlenku Meeting Brno jeden z iniciátorů projektu David Macek.

V pátek byla také na pořadu debata v Českém centru. Plnému sálu návštěvníků byla představena multikulturní historie Brna a události druhé světové války, které ovlivnily mnoho životů. „Ohlasy na Rok smíření byly v zahraničí velice pozitivní, ale i v Česku jsme se setkali s kladným přijetím. Šlo především o studenty vysokých škol, mladé lidi a intelektuály. Zážitky, které lidé prožívali na Pochodu smíření, byly velmi silné a emocionální,“ zhodnotil Rok smíření Petr Vokřál.

Návštěvníci ke konci společné debaty brněnskému primátorovi poděkovali za důstojné uctění památky všech obětí tragédií minulého století.

České centrum v Mnichově  zahájilo svou práci v roce 1999. Prostory Českého centra slavnostně otevřela předsedkyně Senátu České republiky Libuše Benešová počátkem října 2000. Od té doby je České centrum otevřeno akcím ze všech oblastí umění, konají se zde výstavy, literární čtení, diskuse i hudební vystoupení. Nedílnou součástí činnosti je výuka českého jazyka. Mnichovské České centrum také pořádá prezentace z oblasti cestovního ruchu v ČR.

Společnost Ackerman-Gemeinde  se od roku 1946 zasazuje o mír a smíření v prostoru střední Evropy. Nesnaží se přitom jen o překonání bezpráví a utrpení z minulosti, ale rovněž o budování dobrých sousedských vztahů mezi Němci, Čechy a Slováky. Ackermann-Gemeinde považuje a vždy považovala za nezbytné poučení se z hořkých zkušeností, navazování na osvědčené tradice, pěstování mezinárodní solidarity a prosazování křesťanských hodnot v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…