Brno: Projekt učí, jak překonat sám sebe – v nemoci i lhostejnosti

13.02.2016 16:17

Již 2. ročník celorepublikového projektu na podporu lidí s roztroušenou sklerózou nazvaný Překonej sám sebe představili v Brně jeho organizátoři z KnowHow clubu.

Brno: Projekt učí, jak překonat sám sebe – v nemoci i lhostejnosti
Foto: automotodrom.cz
Popisek: Automotodrom Brno

Apelativní název projektu v sobě nese více významů – překonávat sami sebe v boji s léčitelnou, ale nevyléčitelnou chorobou musí především nemocní, ale překonat svůj nezájem o tuto zákeřnou nemoc a o osudy těch, kteří jí trpí, by mohli i všichni ostatní, jimž se vyhla. „Zjistili jsme, že o roztroušené skleróze toho lidé příliš mnoho neví, a proto se je vhodně a účinně snažíme informovat nejen o příčinách, následcích a možnostech léčby této nemoci, ale také o životě pacientů, které postihla,“ uvedl prezident KnowHow clubu Petr Beňovský.

Že se jedná o velmi užitečný projekt, potvrdila také předsedkyně spolku Roska Brno-město, který sdružuje osoby s roztroušenou sklerózou, Kamila Neplechová: „Byli jsme hodně, ale mile překvapeni, že zdraví lidé jsou ochotni vymyslet a realizovat projekt, který přinese v souvislosti s naší nemocí nejen osvětu, ale i pomoc.“

Cílem projektu je zviditelnit problematiku roztroušené sklerózy, poskytnout o ní široké veřejnosti komplexní informace a zdůraznit, že nemoc je třeba začít léčit včas. Proto je především zaměřen na mladé lidi – ty nemoc postihuje nejčastěji–, neléčené lidi nebo na ty, kteří neblahou diagnózu zjistili nedávno. Projekt se během celého roku uskuteční ve třech dějstvích charakterizovaných pomocí, propagací a porozuměním. Organizátoři chtějí mimo jiné nashromáždit také finanční prostředky, jež potřebným předají v září v rámci 2. Mezinárodního kongresu o roztroušené skleróze.

Příležitost zapojit se do akcí dostanou také další spolky či organizace. Vlastní nápady a návrhy projektů s tematikou roztroušené sklerózy mohou od 14. února do 30. dubna zasílat na e-mail info@prekonejsamsebe.cz. Porota následně vybere ty nejzajímavější, které budou zveřejněny na webu www.prekonejsamsebe.cz  a KnowHow club se bude snažit pomoci s jejich realizací.

Lidé a motocykly proti nemoci

Hlavním doprovodným programem se stane „Víkendový maraton“ lidí a strojů. Na cestu po vybraných městech ČR, Rakouska, Německa, Polska a Slovenska se o víkendech vydají jezdci na pěti historických motocyklech Jawa 350 a dvou sajdkárách.

V každém městě bude připraven program, kde se jezdci, veřejnost i pacienti s roztroušenou sklerózou budou moci setkat a získat tak nebo předat si informace o nemoci, kterou v České republice trpí až 19 tisíc lidí. Setkání se zúčastní  také dobrovolníci a organizace, kteří nemocným pomáhají. O místě, kde bude maraton zahájen, se zatím jedná, jisté však je, že odstartuje 25. května ve Světový den roztroušené sklerózy.

Projekt „Překonej sám sebe“ skončí 17. září, a to 2. Mezinárodním kongresem o roztroušené skleróze v Brně, kterému poskytl záštitu primátor města Brna Petr Vokřál.

KnowHow club z.s.

Byl založen v roce 2014. Jeho členové jsou podnikatelé, kteří vytvářejí hodnotné projekty ve svých firmách a v jiných klubech. Základními cíli KnowHow clubu je inspirovat ostatní a být inspirován, předávat zkušenosti, dojmy a náměty, učit se a vzdělávat ostatní, být příkladem a hledat vzory, osobnostně růst a pomáhat žít.

Na snímku zde primátor Petr Vokřál podepisuje pod pečlivým dohledem organizátora projektu Radovana Holuba z KnowHow clubu jeden z historických motocyklů Pionýr, na kterých se v rámci projektu jezdilo loni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …