Brno: Skončila rekonstrukce Janáčkova divadla. Má novou fasádu a vnitřní technologie

30.06.2016 19:16

Po téměř roce byly dokončeny opravy Janáčkova divadla, které obnášely rekonstrukci fasády a akumulátoroven a repasi tahového systému na jevištním provazišti. Při této příležitosti také vedení Janáčkova divadla podepsalo sponzorskou smlouvu s generálním partnerem festivalu JANÁČEK BRNO 2016.

Brno: Skončila rekonstrukce Janáčkova divadla. Má novou fasádu a vnitřní technologie
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Investice v hodnotě 44 milionů korun se zaměřila především na stavební práce na fasádě budovy divadla, která spočívala ve výměně kamenného obkladu z 60. let minulého století. Ten byl vlivem povětrnosti deformován, na plochách kamene byly patrné trhliny, a jejich pevnost byla snížena. Součástí výměny byla také sanace a dolní část fasády byla ošetřena nátěrem odolným proti graffiti.

Rekonstrukce se dočkala také akumulátorovna. Došlo k výměně akumulátorů a dalších rozvaděčů včetně elektroinstalace. Repasováno bylo i tahové zařízení horní mechaniky Janáčkova divadla. Vzhledem k mnohaletému používání a opotřebení byly instalovány nové ovládací pulty a servery. Součástí rekonstrukce byl i nový létací stroj, který bude sloužit pro zvedání a posouvání předmětů nebo osob a bude ovládán pomocí radiového ovládacího pultu.

Zhotovitelem akce byla společnost PS BRNO, s. r. o., která se stala také generálním partnerem festivalu JANÁČEK BRNO 2016, který se uskuteční ve dnech 7.–18. 10. 2016.

Po dokončení této etapy rekonstrukce se připravuje rekonstrukce vnitřní části divadla, a to zejména zázemí (zkušebny, šatny, sociální zařízení, elektroinstalace atd.). V rozpočtu je na tuto etapu vyčleněno 600 milionů korun, na konci letošního roku bude dokončena projektová dokumentace a v příštím roce se plánuje zahájení stavby. Ta bude probíhat do roku 2018 a bude jí přizpůsoben i dramaturgický plán divadla.

"Národní divadlo Brno si váží razance, s jakou vedení města přistoupilo k nutnosti rekonstrukce dlouhodobě zanedbávané budovy. Největší operní scéna v naší zemi si zaslouží zvenku i zevnitř takovou podobu, která by odpovídala významu naší kulturní instituce a požadavkům 21. století." uvedl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…