Brno: Víkend ukáže Mendla v jiném světle. Na festivalu i v nové expozici

22.07.2016 14:36

Kněz, genetik, meteorolog a včelař, to vše byl Gregor Johann Mendel a tak ho chce o víkendu 23. a 24. července představit festival Mendel is back/Mendel je zpět.

Brno: Víkend ukáže Mendla v jiném světle. Na festivalu i v nové expozici
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Součástí festivalu bude také slavnostní otevření nové stálé expozice Mendelova muzea s názvem Gregor Johann Mendel – příběh skromného génia.

„Navázali jsme na loňský úspěšný program oslav Mendlova odkazu, letos ale pojímáme vědcovu osobnost šířeji. Chceme osvětlit – obrazně i doslova – jeho čtyři tváře a tím poodhalit jeho skutečnou DNA,“ charakterizovala záměr festivalu Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které festival organizuje.

Světlo v podobě světelných a audiovizuálních instalací je ústředním motivem sobotních akcí situovaných na čtyři místa Mendlova působení.

Pro děti i dospělé jsou připraveny odpolední workshopy, přednášky a výstavy, na které navážou večerní a noční audiovizuální instalace, vytvořené odborníky z uskupení Visualove.

Na Komenského náměstí v budovách Masarykovy univerzity a jejich okolí to bude vonět i chutnat po medu, Mendla genetika představí – mimo jiné i dramatizací jeho zásadní přednášky – na SOŠ a SOPŠ Jánská.

Nevšední a ojedinělý zážitek čeká návštěvníky na Zelném trhu

V jindy nepřístupném podzemí divadla Reduta propojeném pro tuto příležitost také s Labyrintem pod Zelným trhem rozpoutá světelná show Smršť nad Brnem a připomene tak Mendlovy zásluhy v oblasti meteorologie.

Člověku a knězi Mendlovi se mohou návštěvníci přiblížit díky nové stálé expozici, která bude v Mendelově muzeu na Mendlově náměstí slavnostně otevřena ve 13 hodin. Jako součást ceremoniálu bude v areálu muzea na 50 let zakopána časová schránka s předměty a vzkazy ze současnosti. Celý den zakončí kromě světelné show také série koncertů v zahradě opatství před muzeem, na kterých vystoupí kapela Futurum a Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem a smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce.

V neděli festival v 9 a v 11 hodin uzavře mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí.

Kromě koncertů a vstupu do Labyrintu pod Zelným trhem jsou všechny akce zdarma. Více informací lze najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…