Brno: Vila Stiassni: místo vládních delegací badatelé, studenti a návštěvníci

11.12.2014 10:35

Další významnou funkcionalistickou stavbou, které byl po rozsáhlé a náročné opravě vrácen reprezentativní vzhled, je vila Stiassni, mezi veřejností známá jako „vládní vila“. Ačkoliv není tak slavná jako vila Tugendhat, odborníci ji považují za stejně zajímavou a důležitou.

Brno: Vila Stiassni: místo vládních delegací badatelé, studenti a návštěvníci
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Vilu si na rozsáhlém pozemku v Pisárkách nechal v letech 1927–1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera postavit židovský textilní průmyslník Alfred Stiassni. Impozantní sídlo na tříhektarovém pozemku, v němž se spojily modernistické pojetí architekta v řešení stavby a konzervativní vkus rodiny při vybavení interiérů, obklopuje zahrada a kromě vily se zde nachází vstupní objekt, dříve byt šoféra, domek zahradníka, bazén a tenisový kurt. Při rekonstrukci v 80. letech 20. století přibyl objekt sloužící k ubytování, který je dnes přestavěn na objekt pro vzdělávání, a nově je postaven moderní objekt pro přednáškovou a konferenční činnost.

Rodina Stiassni uprchla před válkou do USA, za okupace dům zabavilo gestapo, po válce vila přešla do majetku státu a byla využívána jako noblesní ubytovací zařízení pro prezidenty a vládní delegace.

Původní vzhled se vrátí, účel bude nový

V roce 2009 se vila, ostatní stavby a zahrada staly majetkem Národního památkového ústavu a ten zde po získání dotace z EU a rozpočtu ČR ve výši zhruba 179 a čtvrt milionu korun začal budovat metodické centrum pro výzkum a dokumentaci zaměřené na obnovu památek architektury 20. století. Partnerem projektu se stala Fakulta architektury VUT, pro účely centra byla zapůjčena unikátní soukromá knihovna profesora Vladimíra Šlapety, čítající zhruba 7 tisíc svazků a pojednávající o architektuře 20. století u nás i v zahraničí, kterou doplnila ještě knihovna architekta Dušana Riedla.

Cílem rekonstrukce, započaté v roce 2012, je vrátit vile a zahradě původní vzhled z doby, kdy zde přebývala rodina Stiassni. Opraveny a rekonstruovány byly všechny povrchy, tedy omítky, výmalby, obklady, dlažby, povrchy podlah, a také inženýrské sítě. Řešily se statické problémy a zcela byl v původním vzhledu přestavěn bazén. Nově byl vybudován již výše zmíněný přednáškový objekt.

Ve vile byl proveden stavebně-historický průzkum a stratigrafický průzkum barevnosti a byly zde odkryty zajímavé původní stavební detaily. „Důležitým zdrojem informací se staly amatérské fotografie a akvarely paní domu, jimiž dokumentovala interiér i exteriéry objektu. Bylo tak například možné upřesnit barevné řešení povrchů na cestách v zahradě,“ uvedla Vlasta Loutocká z Národního památkového ústavu.

Návštěvníkům jsou vyhrazeny víkendy

Vila a celý areál Metodického centra moderní architektury v Brně budou slavnostně otevřeny 13. prosince, o den později se představí také veřejnosti.

V pracovních dnech bude areál sloužit studijním a badatelským účelům, přístupná bude knihovna a depozitáře, v pátek, sobotu a neděli jsou připraveny komentované prohlídky vily pro veřejnost.

Za předpremiéru zpřístupnění areálu lze považovat výstavu Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska, která je už nyní volně přístupná v přednáškové budově Metodického centra.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…