Brno: Voucher na výzkum má 45 jihomoravských firem

31.05.2015 15:56

V sedmém ročníku JIC voucherů uspělo 45 firem z jižní Moravy. Ze 168 žádostí je veřejně vylosoval brněnský radní Marek Janíček 26. května na JIC v rámci akce Open Day. Až stotisícové poukazy na výzkum financuje čtyřmi miliony korun město Brno, podniky pak vouchery použijí na konkrétní projekty s vědci.

Brno: Voucher na výzkum má 45 jihomoravských firem
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Celkem čtyřicet z vylosovaných projektů se uskuteční v Brně a když k financím z města připočteme i peníze, které přidají firmy, zrealizuje se tu výzkum za celkem pět a čtvrt milionu korun,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

Nejvíce zakázek získalo opět VUT, tamní výzkumníci budou pracovat na 26 projektech. Po pěti voucherech pak mají shodně Masarykova i Mendelova univerzita, dva Výzkumný ústav stavebních hmot a na jednom bude pracovat Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Cílem inovačních voucherů je propojit firmy s vědci a zlepšit a zkvalitnit výrobky a služby díky výzkumu. Letos tak třeba odborníci z Mendelovy univerzity vyvinou pro VH Agroton metodu pro odhalení falšování pšenice špaldy, která bývá nahrazována levnější a méně výživnou pšenicí setou. „Pšenice špalda je stále žádanější plodinou, již třetím rokem je jí v Evropě nedostatek a její ceny rostou. Falšování špaldy nelze běžně používanými přístrojovými metodami odhalit. Nová metoda nám bude sloužit k odhalení nekalé konkurence,“ vysvětlil spolumajitel firmy Martin Hutař. VH Agroton pěstuje v současnosti špaldu v biokvalitě na zhruba 100 hektarech orné půdy ve Velkých Hostěrádkách.

Výzkumníky z Mendelovy univerzity si vybral i tradiční výrobce traktorů Zetor. S jejich pomocí chce při jízdě traktoru efektivněji využít tahovou sílu a snížit tak spotřebu nafty.

Na obnovení výroby speciální ušlechtilé oceli pro letadla se zaměří zase experti z VUT ve spolupráci se strážnickou firmou Aeroprofil. Zkoušky a testy nově taveného hutního materiálu provede Letecký ústav Fakulty strojního inženýrství. „Daný materiál není v současné době u nás vyráběn, je pouze nabízen z nejasných zdrojů. Obnovení výroby této ušlechtilé oceli v ČR s certifikací pro letecké použití má pro český letecký průmysl strategický význam, umožní totiž vyrábět spojovací materiál především pro finální výrobce letadel a jejich součástí,“ popsal dopad projektu majitel společnosti Aeroprofil Josef Vavřík.

Všechny vylosované firmy mají na uskutečnění svých projektů více než rok. Dokončit a vyúčtovat je musí Jihomoravskému inovačnímu centru do 30. června 2016.

JIC VOUCHER www.jic.cz/voucher

JIC přišel v roce 2009 s inovačními vouchery jako vůbec první v Česku. Díky voucherům vylepšují firmy své výrobky a služby a výzkumníci jim pomáhají i s lepší organizaci výroby nebo nastavením výrobních linek. Získat na to mohou až 100 tisíc korun a pokud uspějí, přidají k tomu vlastní finance ve výši čtvrtiny žádané částky. V letošním ročníku mohly žádat pouze podniky se sídlem či provozovnou na jižní Moravě. Dosud se totiž o vouchery ucházely společnosti z celého světa. Další novinkou bylo to, že výzkum mohly firmy poptávat nejen v Brně, ale mohly se obrátit na výzkumné organizace kdekoliv v ČR i ve světě. Od roku 2009 rozdělilo Brno téměř 300 podnikům vouchery za celkem 32 milionů korun. Podle evaluace z roku 2013 se každá koruna vložená městem do voucherů vrátí pětkrát v horizontu pěti let.

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz 

JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Nabízí služby začínajícím podnikatelům, rychle rostoucím startupům i zavedeným technologickým firmám. Za 11 let existence podpořil více než 200 inovativních společností, inicioval spolupráci vědců a podniků v hodnotě přes 32 milionů korun a v akcelerátoru nastartoval vznik firem, do kterých bylo investováno přes 119 milionů korun. Tím vším přispívá JIC k tvorbě kvalifikovaných míst a posiluje konkurenceschopnost jižní Moravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…