Brno bude spolupracovat na integraci křesťanských uprchlíků z Iráku s nadací Generace 21

13.02.2016 10:18

Primátor města Brna Petr Vokřál, první náměstkyně Klára Liptáková, náměstek Matěj Hollan a zástupci Odboru sociální péče Magistrátu města Brna se ve čtvrtek ráno sešli s představiteli neziskové organizace Generace 21, která organizuje pomoc pro křesťanské uprchlíky z Iráku.

Brno bude spolupracovat na integraci křesťanských uprchlíků z Iráku s nadací Generace 21
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Společně jednali o tom, zda Brno podpoří ubytování jedné ze skupin těchto uprchlíků ve městě a jak může pomoci integraci.

„Jedná se o běžence z iráckého Mosulu, kteří se dostali do stavu těžko představitelné nouze. Jsme proto velmi otevření při hledání cest, jak těmto lidem pomoci. Diskutovali jsme věcné záležitosti týkající se ubytování a zajištění školní docházky těchto lidí. Byla to první informativní schůzka, která by měla být začátkem dlouhodobé spolupráce města Brna s organizací Generace 21,“ uvedl primátor Brna Petr Vokřál.

„Chtěl bych poděkovat městu Brnu za to, že jsou zde uprchlíky ochotni přivítat. Jde o skupinu 24 lidí, většinou rodiny s dětmi. Pokud vše půjde dobře, měli by tito lidé přiletět 19. února,“ doplnil Jan Talafant, ředitel Nadačního fondu Generace 21.

Prvních několik týdnů budou tito lidé ubytováni v jednom ze soukromých penzionů ve městě Brně a bude probíhat jejich intenzivní proces seznamování s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další zhruba čtyři měsíce.

Kdo přijede do Brna

Ve skupině jsou celkem čtyři rodiny s dětmi, jejich prarodiče a dále tři svobodné sestry ve středním věku. Přijíždějí například předák údržby elektrárny s vyšší odbornou technickou školou, VOŠ technik se specializací na automobily a klimatizace, malířka a učitelka umění na SŠ, dva učitelé arabštiny, dvě úřednice nebo učitelka v mateřské škole. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…