Brno chce být městem bez překážek a bariér

19.02.2017 7:34

Osoby se zdravotním postižením musejí často čelit nástrahám, které jim připravuje okolní svět. Pro tyto osoby představuje problém především přístupnost veřejných míst. Město Brno chce být přívětivé pro osoby s pohybovým postižením a z toho důvodu zřídilo Poradní sbor pro bezbariérové Brno.

Brno chce být městem bez překážek a bariér
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Poradní sbor pro bezbariérové Brno při Radě města Brna sdružuje osobnosti, které se významným způsobem podílejí na aktivitách zaměřených na řešení přístupnosti města a odstraňování bariér pro osoby s omezenou schopností pohybu,“ uvedl první náměstek primátora Petr Hladík.

Poradní sbor bude průběžně sledovat a hodnotit vývoj v oblasti přístupnosti ve městě a bude dávat podněty ke koncepčnímu řešení závažných problémů v oblastech, které se týkají přístupnosti města pro osoby s omezenou schopností pohybu.

Mezi další činnosti sboru bude patřit např. připomínkování záměrů města Brna, jeho organizací a dalších předložených materiálů z hlediska bezbariérovosti nebo konzultování projektové dokumentace prostřednictvím kompetentních osob či institucí zajišťujících dohled nad průběhem staveb a účast na stavebních řízeních. Dále bude koordinovat rozvojové a investiční záměry na úrovni města, spolupráci mezi jednotlivými odbory, organizacemi města a městskými částmi v oblasti bezbariérovosti.

„Členové sboru jsou kromě zástupců z vedení města Brna, magistrátních odborů a městských firem i zástupci z organizací sdružujících lidi s různým zdravotním postižením, jako je např. Poradenské centrum Alfons, Teiresiás, Tyfloservis, Unie neslyšících Brno a NIPI Brno,“ dodává Petr Hladík.

Nedílnou součástí bude také spolupráce se zástupci cílových skupin (osoby se zdravotním postižením, senioři, rodiny atd.) na řešení konkrétních problémů. Poradní sbor bude také projednávat a posuzovat projekty v rámci programu lehce odstranitelných bariér a následně bude navrhovat financování těchto projektů.

Pro potřeby občanů města Brna byla zřízena emailová adresa bariery@brno.cz, na kterou je možné zasílat podněty k bezbariérovým úpravám ve městě Brně. Tyto podněty budou postupně projednávány a vyhodnocovány Poradním sborem pro bezbariérové Brno a následně ve spolupráci s vlastníky a správci řešeny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…