Brno nesouhlasí s vyčleněním části města z ochrany proti hluku

23.09.2016 19:00

Rada města Brna zaslala Ministerstvu pro místní rozvoj nesouhlasné stanovisko k návrhu připravované novely vyhlášky o stanovení seznamu aglomerací pro účely hodnocení a snižování hluku.

Brno nesouhlasí s vyčleněním části města z ochrany proti hluku
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Návrh ministerstva totiž spočívá v tom, že rozdělí Brno a obyvatelé v okrajových částech města už nebudou chráněni proti hluku tak přísně, jako jejich spoluobčané v centru města. Snížené standardy ochrany by se tak dotkly lidí v Bystrci, Bosonohách, Obřanech, Žebětíně, Tuřanech, ale i na Brně-jihu. Tedy z podstatné části právě tam, kde jsou problémy s hlukem z dopravy největší.

„S návrhem ministerské vyhlášky nesouhlasíme. V žádném případě nelze připustit, aby třeba v Bystrci, Bosonohách nebo na Brně-jihu platily nižší standardy ochrany proti hluku než jinde. Město Brno tvoří jeden celek, jednu aglomeraci. Ministerský návrh podle názoru právníků porušuje zákon o ochraně zdraví a nemůže být takto přijat,“ řekl náměstek brněnského primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Přitom v aktuálně platné vyhlášce č. 561/2006 Sb., je brněnská aglomerace vymezena územími obcí: Brno, Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Kuřim, Lelekovice, Modřice, Ostopovice, Podolí, Popůvky, Rozdrojovice, Řícmanice, Šlapanice, Troubsko (1). Brněnskou aglomeraci pro potřeby opatření ke snižování hluku tvoří celé Brno společně s několika okolními obcemi. V návrhu nové vyhlášky je však Brněnská aglomerace zmenšena natolik, že už nepokrývá ani celé území Brna. Ministerští úředníci navrhují z aglomerace vyjmout například celé městské části Bystrc, Bosonohy, Chrlice, Tuřany, nebo Žebětín, a některá katastrální území jako jsou Obřany, části Brna-jih (k.ú. Dolní Heršpice a Přízřenice) a další (2).

Nesouhlasné stanovisko města dnes odejde jak na ministerstvo pro místní rozvoj, tak v kopii na vědomí také Jihomoravskému kraji a Svazu měst a obcí ČR, které by měly zájmy obcí hájit..

Poznámky:

(1) Vymezení Aglomerace Brno ve stávající vyhlášce 561/2006 Sb.

1.3 Aglomerace Brno

Rozsah:
Aglomerace zasahuje na území těchto měst a obcí: Brno, Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Kuřim, Lelekovice, Modřice, Ostopovice, Podolí, Popůvky, Rozdrojovice, Řícmanice, Šlapanice, Troubsko.

Základní údaje o aglomeraci
(stav k 1. 3. 2001):
rozloha: 328,1 km2
počet obyvatel: 409 738
hustota zalidnění: 1 249 obyvatel na km2

(2) Vymezení Aglomerace Brno v návrhu nové vyhlášky

1. 3. Aglomerace Brno

Rozloha: 112,07 km2

Počet obyvatel (k 26. 3. 2011): 334 279

Hustota zalidnění: 2 983 obyvatel na km2

Vymezení aglomerace pro účely hodnocení a snižování hluku:
Brno: Bohunice, Černá Pole, Černovice, Horní Heršpice, Husovice, Jundrov, Kohoutovice, Komárov, Komín, Královo Pole, Lesná, Líšeň, Maloměřice, Medlánky, Město Brno, Mokrá Hora, Nový Lískovec, Pisárky, Ponava, Řečkovice, Slatina, Staré Brno, Starý Lískovec, Stránice, Štýřice, Trnitá, Veveří, Zábrdovice, Žabovřesky, Židenice    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…