Brno přivítá Mistrovství republiky v sudoku

30.04.2014 21:27

Ve dnech 3. a 4. května se v prostorách Provozně-ekonomické fakulty Mendelovy univerzity odehraje Mistrovství republiky ve hře sudoku. Součástí akce budou turnaje jednotlivců, tříčlenných týmů a juniorů.

Brno přivítá Mistrovství republiky v sudoku
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Sudoku je hra, jejíž kořeny sahají až do Francie devatenáctého století. Její moderní verzi vynalezl Američan Howard Garns a prezentoval ji pod názvem Number Place. Hře se dostalo obrovské popularity v Japonsku, kde ji vydala firma Nikoli, která také stojí za názvem „sudoku“.

Principem sudoku je doplnit chybějící čísla 1 až 9 v předem dané, zčásti vyplněné tabulce. Tabulka je rozdělena na 9 × 9 polí, která jsou seskupena do 9 čtverců o rozměrech 3 × 3. K předem vyplněným číslům je třeba doplnit další čísla tak, aby platilo, že v každém řádku, v každém sloupci a v každém z devíti čtverců jsou použita vždy všechna čísla od jedné do devíti, ovšem každé číslo jen jednou. Pořadí čísel nehraje roli. Čísla se nesmějí opakovat v žádném sloupci, řadě ani malém čtverci.

Česko na mapě sudoku

Mistrovství České republiky v řešení sudoku je pořádáno od roku 2006. Samotné „křížovky“ vychází v řadě novin a časopisů. Hra se také masově šíří prostřednictvím internetu.

V roce 2006 domácí šampionka Jana Tylová zvítězila na Mistrovství světa v sudoku v Itálii, čímž se stala první mistryní světa. Sudoku se v současnosti dále rozvíjí, dokonce se dostalo na šachové turnaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…