Brno přivítalo členy rodin, jejichž předkové budovali moravský Manchester

23.05.2017 12:16

Setkání potomků německých židovských rodin Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni se uskutečnilo v Rytířském sále Nové radnice.

Brno přivítalo členy rodin, jejichž předkové budovali moravský Manchester
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Pocházejí z rodů, které se od 19. století významně podílely na budování průmyslu v Brně, a proto se tenkrát Brnu říkalo moravský Manchester.

Brno a organizátoři festivalu Meeting Brno se proto rozhodli podpořit myšlenku setkání členů těchto tří rodin v „jejich“ městě. Představitelé města jich přivítali více než stovku z nejrůznějších částí světa.

“V Brně vedle sebe odedávna žili lidé tří kultur – Češi, Němci a Židé. Nebylo to soužití ideální, v konečném důsledku však bylo inspirativní a městu přinášelo pokrok a prosperitu. Jak o tom svědčí i osudy vašich rodin,“ uvedl primátora Petr Vokřál.

„Tuto staletou brněnskou kulturní a společenskou rovnováhu však smetla druhá světová válka. Němečtí okupanti zmařili také v našem městě životy tisíců Čechů, Židů a Romů. Reakcí na toto zlo se stalo další zlo. A tak se v Brně při násilném odsunu německého obyvatelstva stali oběťmi odplaty za nacistické zločiny bezbranní lidé, většinou ženy, děti a starci,“ dodal primátor.

Vše pak dovršil nástup totalitního komunistického režimu, kdy byli lidé nuceni utíkat z Československa za svobodou, podobně jako už dříve židovští občané před německou okupací.

Daniela Hammer-Tugendhatová a Ruth Guggenheimová převzali od primátora doklad vydaný těsně po válce tehdejším národním výborem. Osvědčuje, že jejich otec Bedřich Tugendhat byl českým občanem.

Hosté Brna se pak zúčastnili slavnostního zahájení festivalu Meeting Brno a Česko-německého kulturního jara 2017 v Besedním domě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…