Broumov: Doznačení nádob na komunální odpad proběhne během ledna

08.01.2016 9:17

Nemáte ještě označenu nádobu na komunální odpad etiketou s čárovým kódem? Vzhledem k tomu, že některé nádoby na komunální odpad ještě nebyly opatřeny etiketou s čárovým kódem, proběhne doznačení zbývajících nádob během ledna 2016.

Broumov: Doznačení nádob na komunální odpad proběhne během ledna
Foto: wikipedie
Popisek: Broumov.

Soukromí vlastníci včetně podnikatelských subjektů, jejichž sběrné nádoby na komunální odpad ještě nebyly označeny etiketou s čárovým kódem, mohou využít přiložený formulář k tomu, abychom jejich nádobu mohli snadněji doznačit.

Máte obavy, že Vám nebude vyprázdněna neoznačená nádoba?
Neoznačené nádoby Vám budou během měsíce ledna vyprázdněny i bez označení. Při pořízení nové nádoby nebo poškození štítku se obraťte na odbor životního prostředí tel. 491 504 341.

Proč se tento systém evidence nádob zavádí?
Naše město společně se všemi obcemi v Dobrovolném svazku obcí Broumovsko se takto postupnými kroky připravuje na skutečnost, že od roku 2024 nebude v ČR možné ukládat komunální odpad na skládky. Proto je třeba, aby zbytkového směsného komunálního odpadu bylo co nejméně a více odpadů se vytřídilo. Z průzkumů vyplývá, že tříditelných/využitelných odpadů je v komunálním odpadu až 80%. Spousta obcí a měst vytřídí pouze 20% odpadů a zbylých 60% tříditelných/využitelných odpadů skončí na skládce jako směsný odpad, za který obec/občané zbytečně platí. Spousta obcí bude nucena zvýšit poplatky za svoz odpadů, protože využitelné nevytříděné odpady bude třeba nějakým způsobem zpracovat či energeticky využít, což se negativně promítne do nákladů. Tomuto chceme předejít poctivějším tříděním odpadů.

Štítek na nádobě se načte při každém obsloužení nádoby, aby se zjistilo, kam občané odpad ukládají, a také aby město získalo přehled o obsloužených nádobách při svozu. Díky tomu budeme mít informace o nádobách a o jejich vytížení. Tato data nám napoví, kde je prostor pro zlepšení a úspory, které by městu umožnily nezvyšovat poplatky občanům za likvidaci komunálního odpadu. Dalším krokem bude třeba vylepšit stávající systém nakládání s odpady, zejména umožnit občanům, aby mohli lépe a pohodlněji třídit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…