Čáslav: Příběh restaurování kašny v posledním čtvrtstoletí

14.07.2022 18:30 | Tisková zpráva

Co jim na rekonstrukci kašny tak dlouho trvá? Co tam vlastně s tou kašnou dělají? Proč musí být ve středu náměstí nevzhledná kovová plenta i během kulturních událostí?

Čáslav: Příběh restaurování kašny v posledním čtvrtstoletí
Foto: meucaslav.cz
Popisek: Čáslav

Také vás napadají podobné otázky? Odpovědi přináší příběh restaurování kašny v posledním čtvrtstoletí, který si můžete přečíst níže nebo přímo u kašny na nově instalovaných bannerech. Naše kulturní památka se v celé své kráse představí již začátkem září.

Klasicistní kašna z konce 18. století je čtvercovitého půdorysu s kamenicky zpracovaným pláštěm ze šedé žuly. Všechny strany zdobí reliéfně vystouplá zrcadla. Uprostřed kašny stojí na hranolovém soklu válcový sloup nesoucí mušlovitou mísu s vodotryskem z hrubozrnného pískovce. Na základě Projektu Úpravy okolí kašny byly v roce 2004 do rohů přemístěny z prostoru před radnicí čtyři barokní alegorické sochy včetně podstavců pocházející z nedalekého Filipova z let 1780-1790. V současné době tvoří s kašnou soubor, který je kulturní památkou (rejst. č. ÚSKP 33200/2-2804).

Příběh restaurování v posledním čtvrtstoletí…

Rok 2000

Kašna byla restaurována v roce 2000 restaurátorem Josefem Pospíšilem. V té době byla celá nádrž na vnitřní straně potažena laminátovou vrstvou. Tmel ve spárách byl potrhaný a novodobé doplňky na architektuře betonové. V průběhu času byl celý vnější plášť neodborně přetesán (štokování) a tímto zásahem došlo k celkovému oslepení charakteru profilace. Celkovou architektonickou koncepci narušilo zvýšení přilehlé zádlažby nad úroveň obvodového stupně kašny.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Nejprve bylo potřeba odstranit laminátové překryty. Laminát se skládal z několika vrstev dobře provázaných skořepin se skleněným vláknem. Snímání bylo prováděno v několika fázích, včetně opatrného pískování. Zbytky slabého povlaku laminátu byly postupně odstraňovány z pórů hrubozrnného kamene upravenými rašplemi. Na mušlovité míse byla tenká laminátová vrstva bez nosného vlákna.

Po odstranění betonových spár mezi deskami dna kašny, došlo k objevení rozsáhlých dutin pod těmito deskami. Patrně šlo o vymleté kanálky, kterými unikala voda z kašny. Masivním odplavením podloží dna došlo ke statickému narušení celé stavby. V případě neprovedení zásadních stavebních prací hrozilo po naplnění kašny vodou její zhroucení. Kamenné dno bylo rozebráno a jeho podloží zajištěno železobetonovou deskou.

Plastické defekty doplněny jen dílčím způsobem, umělým kamenem na bázi minerálního pojiva. Rozsáhlejší defekty doplněny plombami z přírodního kamene a žuly. Drobná poškození byla ponechána. Spáry obvodového pláště po vyčištění částečně vyplněny pružným provazcem Mapefoam, na tento výplňový provazec byla postupně nanášena těsnící hmota Idrosilex Pronto. Závěrečnou dvou milimetrovou vrstvu tvořila stěrková hmota Mapelastic. Na vrchní části završení desek pláště byl použit vápeno-pískový tmel s přibarvením.

Roky 2020-22

V roce 2020 byl restaurátorem Bohumilem Pánkem zpracován nový restaurátorský průzkum a záměr. Bylo konstatováno poškození památky celoročním pohybem lidí v jejím těsném okolí a povětrnostními podmínkami. Depozitní částice z ovzduší usazováním na povrchu kamene způsobují jeho tmavnutí a tvoří se zde krusty. Složení vody v kašně má vliv na tvorbu vodního kamene. Některé vápenné opravy a spáry již ztratily soudržnost či jsou vypadané. Eroze vlivem střídání mrazových cyklů se podepisuje i na soudržnosti hrubozrnného pískovce, a proto bylo třeba jej zpevnit konsolidačními prostředky či k osazení kamenné vložky. Stav jednotlivých soch okolo kašny je úměrný stáří kamene. Nachází se zde také druhotné restaurátorské zásahy a bionapadení formou řas a lišejníků. Restaurátorské práce byly zahájeny v roce 2021. Po pečlivém průzkumu byly nejdříve odstraněny nevhodné a dožilé spáry a opravy umělým kamenem. Kamenný sloup nesoucí kruhovou mísu musel být kvůli instalatérským pracím rozložen a vyjmut. Kašna byla celá umyta tlakovou vodou a lokálně byly na sádrovcové krusty a nánosy vodního kamene aplikovány změkčující prostředky. Po očištění těla kašny bylo přistoupeno ke zpevnění pískovce konsolidačním prostředkem Porosil Z.

Kvůli opotřebení kamene uvnitř kašny bylo doporučeno vyložení kamenné vany olověným plechem o tl. 1,5 mm, což zabrání jeho další degradaci. Bude třeba injektovat trhliny a zaretušovat je. Ocelové kramle spojující jednotlivé díly pískovcového zábradlí byly vyjmuty a nahrazeny za nerezové. Celý povrch kašny bude na závěr nahydrofobizován.

Na základě nových sond a skutečného stavu byla znovu prověřována statika kašny. Statickým výpočtem byla určena maximální výška hladiny vody v kašně na 0,5 m bez dalších úprav. Což by bylo vzhledem k výšce zábradlí 1,06-1,07 m nedostatečné. Po konzultaci s Národním památkovým ústavem byl přizván statik Otakar Hrdlička. Po zhotovení sond bylo zjištěno, že vnější část styčné spáry bloků zábradlí pod ochozem a jejich ložné spáry jsou spoře vyplněny hlinitě rozloženou, drolivou, mokrou maltou, jež už nemůže zajistit potřebnou stabilitu stěn kašny. Tento špatný stav podzákladí byl zjištěn i při restaurování v roce 2000, kdy na základě Statického posouzení založení kašny byly navrhovány dvě varianty řešení. První návrh opatření spočíval v provedení celkové rekonstrukce celé kašny, tj. v rozebrání celé konstrukce kašny i dna, druhý v provedení celkové rekonstrukce dna kašny. Tehdy bylo rozhodnuto, že bude provedena pouze celková rekonstrukce dna kašny a desky vynášející zábradlí nebudou rozebírány. Tyto byly pouze na hloubku asi 10 cm podbetonovány. Nyní je nezbytné zajistit ložnou spáru, a to postupně po vystřídaných záběrech vyškrábat alespoň do hloubky 12 cm zvětraliny malty a po vyčištění hloubkově vytmelit aktivovanou jemnou maltou s hydraulickým vápnem. Dále došlo k rozebrání ochozu, vybourání podkladní vrstvy a vyhloubení rýha do hloubky asi 0,3 m pro úroveň základové spáry. Rozvolněná rovnanina postupně přezděna do hloubky alespoň 35 cm. Tato podezdívka zbudována z betonových cihel na cementovou maltu na vrstvě podkladního betonu. Po provedení navržených opatření bude možné kašnu naplnit vodou do v. 84 cm nad nové dno z olověného plechu, tj. 21 cm pod okraj zábradlí. Toto zjištění a následné řešení problému způsobilo prodloužení prací do další sezóny.

V souběhu s opravou památky dochází i ke kompletní výměně technologie vody, která je již dožilá a nevyhovující. Po vyložení vnitřku kašny olověnou vanou by již nebylo možné k opravě přikročit později. Střed kašny bude z jejího dna nově nasvětlen 4 LED reflektory. Světla budou jednobarevná, teple bílá. Obraz vodního prvku bude tvořit tryska osazená do mísy středového sloupu. Vodní prvek bude provozován v sezóně, tedy v období od dubna do října – zhruba 183 dní v roce.

zdroje:
Národní památkový ústav – Památkový katalog (ZDE)
Restaurátorská dokumentace – Kamenná kašna na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi, Josef Pospíšil ak. soch. a restaurátor, rok 2000
Projektová dokumentace Statické posouzení založení kašny, Ing. Zdeněk Dobiáš, srpen 2000
Projekt Úprava okolí kašny na náměstí Jana Žižky z Trocnova, Ing. Kejval, březen 2004
Restaurátorský průzkum a záměr –Restaurování kamenné kašny v Čáslavi se čtyřmi sochami, Bohumil Pánek a MgA. Ondřej Špás, prosinec 2020
Návrh stabilizace stěn kašny na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi, Ing. Otakar Hrdlička, únor 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…