Celostátní kolo olympiády v německém jazyce vyhrál student z Prostějova

29.04.2016 12:28

Olympiáda v německém jazyce 2016 už zná svého vítěze. Je jím Filip Bašný, student 2. ročníku SOŠ podnikání a obchodu v Prostějově.

Celostátní kolo olympiády v německém jazyce vyhrál student z Prostějova
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Na první pohled plachého a skromného sedmnáctiletého mladíka včera na radnici přijala primátorka města Prostějova Alena Rašková a náměstkyně Ivana Hemerková.

„O Filipovi už víme, že tráví svůj volný čas sledováním cizojazyčných filmů a seriálů a četbou v němčině či angličtině. Je úžasné, že dokázal vytěžit z této své záliby opravdu mnoho a využít ji k osvojení cizích jazyků,“ uvedla primátorka Alena Rašková. Filip Bašný prokázal svůj mimořádný talent, když zvítězil nejprve ve školním, potom v okresním a posléze krajském kole konverzační soutěže v německém jazyce. Kvalifikoval se tak do kola celostátního, které se uskutečnilo 18. 4. 2016 v Goethově institutu v Praze, a kterého se zúčastnili vítězové všech čtrnácti krajů České republiky.

Podle slov zástupce ředitele Střední odborné školy podnikání a obchodu, Prostějov Marka Moudrého hrála nervozita velkou roli ve chvíli, kdy si účastníci uvědomili, že se bude rozhodovat o nejlepších z nejlepších.

„Také Filip, i když si byl vědom svých znalostí, přece jen si nebyl příliš jistý, zda vyřešil správně všechny úkoly při poslechové části soutěže.“ Ve druhé části soutěžící prezentovali vylosované téma před porotou, ve které zasedli převážně rodilí mluvčí. Odpoledne přišla na řadu nejnapínavější část, vyhlašování výsledků přímo na velvyslanectví Spolkové republiky Německo na Malé Straně.

„Zde začínalo být jasné, že Filip nebude ani v první desítce, ani v pětici, ale že to bude medaile. Filip si nakonec počkal až na úplně poslední vyhlašovanou, tedy první pozici. Za odměnu získal čtrnáctidenní pobyt v Berlíně, kde se také zúčastní Mezinárodní olympiády v německém jazyce,“ uzavřel Moudrý.

Tato soutěž, která se koná každé dva roky v Německu, bude letos hostit 68 zemí z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…