Centralizované nákupy snižují zlínskému magistrátu provozní náklady

04.09.2018 21:16

Už několik miliónů korun dokázal v minulých letech ušetřit zlínský magistrát u plateb za dodávky zboží a služeb. Důvodem je zavedení takzvaného centralizovaného nákupu, kdy si jednotlivé organizace neřeší samostatně drobné nákupy, ale nakupuje se hromadně a ve velkém pro většinu městských organizací.

Centralizované nákupy snižují zlínskému magistrátu provozní náklady
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Jedná se především o hromadný nákup elektrické energie a zemního plynu, kde máme v soutěžích několik set odběrných míst. Roční finanční objem je v tomto případě 13 milionů korun,“ uvedl Ondřej Běták, náměstek primátora, který má centralizované nákupy ve své gesci.

Kromě energií magistrát také hromadně nakupuje služby mobilního operátora, kancelářské a papírenské zboží, čistící a úklidové prostředky či servis a pojištění vozidel.

„Nejvíce patrná byla úspora v roce 2010, kdy se centralizované nákupy zavedly. Naopak v posledních letech nejsou úspory již tak výrazné a to z důvodu postupně narůstajících cen. Námi vysoutěžené ceny za zboží a služby jsou však stále nižší než aktuálně nabízené standardní ceny,“ uvedl Jiří Jelínek, vedoucí Odboru vnitřní správy, který spolu s Odborem právním tyto nákupy organizují. Efekt úspory je tak dán především délkou uzavřeného kontraktu. Smlouvy se s dodavateli uzavírají zpravidla na dva až čtyři roky, po které platí vysoutěžená cena. Při ukončení smluvního období se následně zrealizuje nová soutěž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…