Centrum Brna má novou dominantu. Růžový tank je součástí výstavy Kmeny 90

12.05.2017 19:05

Centrum města má od čtvrtka novou uměleckou dominantu. Na Komenského náměstí před Červeným kostelem stojí jako součást výstavy Kmeny 90 „růžový tank“ Davida Černého.

Centrum Brna má novou dominantu. Růžový tank je součástí výstavy Kmeny 90
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Jedná se o mohutný doplněk výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu na Husově ulici, kde se kniha Kmeny 90 o alternativní kultuře 90. let proměnila v expozici.

„Moravské galerii se daří přinášet do Brna stále nové a nové projekty, které obohacují a zpestřují zdejší kulturní život. Patří k nim také výstava Kmeny 90, která nám přiblíží alternativní kulturu spjatou se specifickým obdobím naší nedávné historie. A protože nezůstane uzavřena pouze v Uměleckoprůmyslovém muzeu, ale oživí dobovou atmosférou i ulice města, jistě přiláká mnoho návštěvníků. A to mě velmi těší,“ uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Vernisáž výstavy 13. května vnese atmosféru 90. let i na ulici Husovu, kde ve 14.30 vypukne volně přístupný street happening s ikonickými kapelami (WWW, Garage a PSH), stánky a dalším doprovodným programem.

„Husova bude v úseku od hotelu International až po Vyšší odbornou školu uměleckých řemesel od 7.30 hodin po celý den uzavřena. Vjezd bude povolen pouze do Domini parku a hotelu International. Znovu otevřena bude v neděli 14. května od 3 hodin ráno,“ uvedla mluvčí MG Michaela Paučo. „Po slavnostním zahájení v 16.30 hodin bude výstava zpřístupněna za symbolickou částkou 50 korun. Doprovodný program na Husově bude pokračovat až do 22.30 hodin,“ dodala.

Výstavu připravil ve spolupráci s Moravskou galerií Brno editor knihy Vladimir 518 a potrvá od 14. května do 1. října.

Knihu, která staví na textech a fotografiích, expozice dotváří a doplňuje prostřednictvím objektů, videozáznamů, grafického designu, módy i dobového výtvarného umění. Návštěvníci se však s fenoménem 90. let seznámí i v širších souvislostech.

„Součástí expozice jsou i kulturní a společenské fenomény, které alternativní kultuře vytvářely dobový kontext. Politika, transformace ekonomiky, popkultura či dobové umění, které není úplně možné označit za subkulturní, v mnohém ovšem na naše témata navazuje či reaguje,“ vysvětlil Vladimir 518.

Zdůraznil také, že stejně jako v knize nechce 90. léta idealizovat, ale dívat se na ně kriticky. Nezávislá kultura zmíněných let v sobě podle jeho názoru obsahuje i určitou sebeironii a mnoho výjevů z expozice je už ve svém základě rozporuplných – například pouliční bitky zaznamenané na videu nostalgii jistě vzbuzovat nebudou.

Dětská vernisáž výstavy Kmeny 90 byla připravena už na čtvrtek, tedy 11. května. Od 16 do 17.30 hodin čeká na děti zábavná hra, během které se nejen podívají do výstavy, ale také zjistí, co je to kmen a jaké to je být jeho příslušníkem. Na závěr si všichni mohou vyrobit originální kmenovou placku.

Program street happeningu 13. 5. 2017:

14.30 otevření areálu pro veřejnost
15.00 doprovodný program pro rodiny s dětmi
15.30 DJ Richie, DJ Amma
16.30 Slavnostní zahájení výstavy KMENY 90
16.50 DJ Richie, DJ Amma
17.40 Zahájení výstavy ZORYA: Růst, představení doprovodného programu
18.00 WWW NEUROBEAT
19.40 GARAGE
21.00 PSH
22.00 konec programu
22.30 uzavření Uměleckoprůmyslového muzea

DOPROVODNÝ PROGRAM, 14. 5. – 1. 10. 2017
Po celou dobu trvání výstavy bude Kmeny 90 doprovázet rozmanitý doprovodný program. Půjde jednak o vyšší počet komentovaných prohlídek, programů pro děti a školy v Uměleckoprůmyslovém muzeu, a jednak o program v Místodržitelském paláci. Na nádvoří paláce budou probíhat koncerty, divadelní představení, besedy a také letní kino, které bude každý čtvrtek promítat tematické filmy a dokumenty, z nich mnohé ještě nebyly veřejnosti představeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…