Centrum Brna ožije fašankovým veselím

08.02.2016 14:52

Fašankové veselí zaplní 9. února centrum Brna. Spousta maškar, zpěv, muzika a tanec vyplní odpolední program v podání krojovaných účastníků ze šesti folklorních souborů a cimbálových muzik.

Centrum Brna ožije fašankovým veselím
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Vedle pořádajícího Slováckého souboru Šafrán se představí také Brněnský Valášek, Lučina, Májek, Slovácký krúžek v Brně a Vojenský umělecký soubor Ondráš.

V 15 hodin začne malování masek a ochutnávání nejrůznějších dobrot. Samotné fašankové veselí po udělení fašančárského práva vypukne o hodinu později.

Poté se účastníci vydají na obchůzku městem. Zastaví se v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu, v Paláci šlechtičen v Kobližné a ve vestibulu Turistického informačního centra v Radnické ulici 2.

Na těchto místech chasa předvede ukázky starých zvyků a zároveň dá přihlížejícím ochutnat něco z dobrot, bez kterých se fašank nemůže obejít.

Po skončení obchůzek se všichni opět sejdou na náměstí Svobody, kde dojde k pochovávání basy, zvyku, který fašankové veselí ukončí.

Masopust, na Moravě zvaný fašank, je doba od Tří králů do Popeleční středy, kterou věřící vstupují před příchodem Velikonoc do čtyřicetidenního postního období. Měli by si odříct dobré jídlo, pití a oblíbenou zábavu a soustředit se na duchovní věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…