Centrum Náchoda rozezněly zvonky

03.12.2016 20:42

Středem našeho krásného města je odedávna Masarykovo náměstí. Nesmíme ovšem zapomínat, že ve městě nalezneme mnoho dalších atraktivních míst, které si získávají svou oblíbenost nejen u místních rodáků. Jedním z oněch zákoutí je právě Karlovo náměstí, které prošlo v roce 2007 náročnou a velmi povedenou rekonstrukcí - umožňuje návštěvníkům nebo kolemjdoucím spočinutí na lavičkách ve stínu stromů a zpestření v podobě fontány s tryskající vodou.

Centrum Náchoda rozezněly zvonky
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Tato „odpočinková zóna" je nyní obohacena o další turistickou atraktivitu v podobě ZVONKOHRY. Podobu náchodské zvonkohry zhmotnil ve svém návrhu p. Ing. Luděk Bernard z Rokytnice v Orlických horách. Hlavním dodavatelem celé armatury je Kovolitectví s. r. o., zastoupené p. Janem Šedou, který pro obec Deštné v Orlických horách vyrobil zvonkohru ve tvaru deštníku.

Samotná zvonkohra připomíná tvarově bránu, kdy na samém vrcholu oblouku se skví miniatura náchodského zámku v celé své kráse, pod níž je zavěšeno 11 zvonků zajišťujících hudební produkci. Celková hmotnost instalace je úctyhodných 371 kg. Hlavním použitým materiálem při výrobě byla broušená nerezavějící ocel. Armatura, v jejím nejvyšším bodě tvořeném věží zámku, dosahuje výšky 4,162 m. Osvětlení celé zvonkohry je řešené zápustnými světly.

Zvonkohru ovládá sofistikovaný systém, který lze řídit přes wifi a mobilní aplikace. Nabízí přehrávání melodií v pravidelně i nepravidelně v nastavených časech, spuštění či vypnutí zvuku lze provést též pomocí mobilního telefonu. Základní nabídka hudební produkce v systému obsahuje 15 lidových nebo „umělých" písní, 10 koled a vánočních melodií dle výběru, v případě kreativního přístupu lze připojit i klávesy a nahrát vlastní skladbu. Zvonkohra umožňuje i hodinové bití a to ve ¼, ½, ¾ + celá hodina v intenzitě zvuku max. 80 decibelů přímo u zvonkohry. Se zvyšující se vzdáleností od zdroje síla hlasitosti produkce samozřejmě klesá.

Slavnostní odhalení zvonkohry se uskutečnilo v rámci akce ZVONKOBRANÍ ve čtvrtek 1. prosince 2016 na Karlově náměstí. Na programu se podílely děti z MŠ Vančurova a jako vyvrcholení byla možnost zúčastnit se a být součástí pokusu o rekord v řetězovém zvonění. Díky téměř třem stovkám účastníků se zvonečky, kteří prošli branou za dozoru komisaře, se podařilo dosáhnout zápisu do České knihy rekordů! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…