Centrum přírodních věd v Jičíně odstartovalo svůj provoz

18.01.2016 13:00

V pátek 15. ledna v podvečer otevřelo město Jičín brány nového Centra přírodních věd. Toto v regionu ojedinělé centrum vzniklo rekonstrukcí původní hvězdárny, a to za výrazné pomoci dotace z Operačního programu životní prostředí.

Centrum přírodních věd v Jičíně odstartovalo svůj provoz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na opravu za zhruba 13,6 milionu korun město získalo dotaci více než 12,1 milionu Kč. V regionu tak startuje svůj provoz jedinečné zařízení nejen pro pozorování hvězd, ale také pro environmentální výchovu a přírodovědné akce pro veřejnost i školy.

Na slavnostní otevření hvězdárny v pátek 15. ledna 2016 v podvečer pozvalo vedení města nejenom osoby, které se podílely na stavbě samotné, ale také budoucí uživatele Centra, tedy ředitele škol a školských zařízení ze širokého okolí a starosty měst a obcí. Otevření se také zúčastnil ředitel sekce řízení Operačního programu Životní prostředí, Mgr. Martin Kubica. Právě z jednoho z programů SFŽP se podařilo městu tak výraznou dotaci získat. Na nové Centrum se přijela podívat také Ing. Klára Dostálová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. „Je vidět, že když se starosta stará, peníze sehnat lze. Zároveň je to inspirace pro ostatní.  Právě nyní jsou v rámci EU vypisovány první výzvy a i tady platí lidové pořekadlo: "Kdo dřív přijde, ten dřív mele". Žádat o dotace lze například na rekonstrukci škol a silnic nebo cyklostezek, sociální bydlení nebo výstavbu komunitních center a také například na nákup vybavení pro dobrovolné hasiče," uvedla při otevření centra náměstkyně Klára Dostálová. Hlavním programem nového centra ale byla tematická přednáška RNDr. Jiřího Grygara CSc., významného českého popularizátora vědy v oblasti astronomie a astrofyziky, který v šedesátých letech pomáhal uvést do chodu původní hvězdárnu. Zajímavý program tedy odstartoval novou éru hvězdárny, která právě nyní slaví své padesáté výročí, jak uvedl ve svém proslovu starosta města JUDr. Jan Malý: „Leden 2016 je pro hvězdárnu významným datem. Je tomu totiž právě 50 let, od jejího prvního otevření v roce 1966. Ke svým padesátinám tak dostala krásný dárek – celkovou rekonstrukci. Dnes tak můžeme veřejnosti nabídnout jak staronovou budovu hvězdárny, kde je nový výkonný dalekohled, ale i zcela nový moderní přednáškový sál a potřebné zázemí pro další přírodovědné aktivity.“ V podvečer se poté do nových prostor přišly podívat další desítky zájemců o přírodní vědy, kteří si prohlédli jak samotnou hvězdárnu, tak se také mohly zaposlouchat do přednášky o astronomii RNDr. Jiřího Grygara. V sobotu 16. ledna 2016 se pak konal Den otevřených dveří pro veřejnost, kdy kromě prohlídky byl pro rodiny připraven tematický program a samozřejmě pozorování oblohy. Pozorování bude ve hvězdárně probíhat pravidelně, stejně tak se může veřejnost těšit na různé astronomické a ekologické kroužky a aktivity, jejichž program lze sledovat na stránkách provozovatele - K-klubu.

Rozsáhlá rekonstrukce původní hvězdárny probíhala během léta a podzimu 2015. Vítězná firma MATEX HK s.r.o. z Hradce Králové provedla rekonstrukci za cca 13 milionů korun s DPH. Největší obnovou prošla budova vedle hvězdárny, která byla zbourána a na jejím místě vyrostl přednáškový sál s kapacitou až 40 osob. Bude jej tedy možné využívat i školami, což dříve kvůli nízké kapacitě nešlo. Původní budova byla zateplena a dostala nová okna. Oproti původnímu plánu byla nakonec obnovena i střecha hvězdárny, která je nyní pochozí. Také okolí hvězdárny získalo novou podobu, upravena byla zahrada, kde vyrostlo broukoviště, včelí úly a na jaře rozkvetou záhony pro přírodovědné kroužky. Před Centrem vyrostlo parkoviště a asfaltová příjezdová cesta. Na stavbu a zařízení získalo město dotaci ve výši 12 154 000 Kč z Operačního programu životní prostředí z programu Dotace pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. „V rámci dotačních prostředků bylo Centrum za 1,6 milionu Kč vybaveno pro hvězdáře potřebným zařízením. Nový zrcadlový dalekohled dodala během bleskové lhůty asi pěti měsíců firma Supra Praha s.r.o. Normálně se na takový přístroj čeká i dva roky. Pro další výuku jsme pak z dotace pořídili notebooky, mikroskopy a přírodovědecké vybavení, kde dodávku vyhrála firma K&K computers s.r.o.,“ dodává místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Jičínská hvězdárna spadá pod příspěvkovou organizaci města K-klub a je v Královéhradeckém kraji, kromě Hradce Králové a Úpice, jediné zařízení přístupné veřejnosti za účelem popularizace astronomie. V širokém okolí také není žádné centrum environmentálního vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…