Cenu města Znojmo získal autor betlému v životní velikosti

15.11.2017 11:32

Držitelem Ceny města Znojma pro rok 2017 se stal Martin Lichevník, který byl nominován za svou uměleckou tvorbu věnovanou městu Znojmu. Cenu převzal z rukou starosty Znojma Vlastimila Gabrhela na zasedání zastupitelstva v pondělí 13. listopadu. „Pan Lichevník je člověk, který svým řemeslem obohacuje naše město již několik let. Tímto bych mu rád za město Znojmo poděkoval. A budeme se těšit na další jeho díla,“ říká starosta Gabrhel.

Cenu města Znojmo získal autor betlému v životní velikosti
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Zasedání zastupitelstva tak bylo zahájeno netradičně, představením řezbáře – umělce Martina Lichevníka, který přináší radost a potěšení všem občanům i návštěvníkům města Znojma. Dřevěný vánoční Betlém v životní velikosti, který o Znojemském adventu nelze přehlédnout, a navozuje tu pravou vánoční náladu v centru města již od roku 2015, totiž městu nevěnoval nikdo jiný než právě Martin Lichevník. V loňském roce do betléma přibyla další tři zvířata a sám autor již naznačil, že bude i nadále betlém rozšiřovat. Od něj rovněž pocházejí tolik oblíbená dřevěná zvířata v Gránickém údolí, díky kterým se do přírody vydávají rodiče s dětmi stále častěji.

„Pan Lichevník – jak ostatně sami vidíte – je mladý člověk plný pozitivní energie. I přes své relativní mládí stačil nasbírat pracovní zkušenosti v celé řadě oborů lidské činnosti – od prodeje automobilů, přes vedení prodejny se zemědělskými komoditami až po práci přes kosmetický průmysl. Má středoškolské vzdělání v oboru strojírenství. Možná právě technické vzdělání spolu s potřebnou představivostí a citem pro detail jej nasměrovalo k oboru, kterému se nyní věnuje s plným zaujetím. Tím oborem je tvořivá práce se dřevem,“ zaznělo na úvod zasedání zastupitelstva z úst Josefa Čepa, vedoucího organizačního odboru, který se ujal představení oceněného.

Řezbář Martin Lichevník pochází z Višňové, v současné době bydlí ve Znojmě. Většina jeho soch putuje do soukromých zahrad, hotelů a různých interiérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…