Česká Lípa: Dotace z programu regenerace městských památkových rezervací a zón 2019

18.09.2018 6:32

Do 31. října mohou obyvatelé České Lípy podávat na Stavební úřad – úsek státní památkové péče, MěÚ Česká Lípa, žádosti o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) pro rok 2019.

Česká Lípa: Dotace z programu regenerace městských památkových rezervací a zón 2019
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Program regenerace MPZ a MPR je program Ministerstva kultury České republiky. Administrace tohoto programu je rozdělena na obce a města, na jejichž území se MPZ a MPR nachází, a samotné Ministerstvo kultury ČR. První část programu je započata na podzim každého roku, kdy jsou ministerstvem kultury jednotlivá města vyzvána k předložení „Anketního dotazníku“. Tento dotazník je takovým průzkumem zájmu vlastníků kulturních památek nacházejících se na území MPZ Česká Lípa o zařazení do tohoto programu v následujícím roce. Důležitým hlediskem pro zařazení do Anketního dotazníku je připravenost akce z pohledu administrativního (připravenost z hlediska zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči - vydané závazné stanovisko správního orgánu na úseku státní památkové péče, připravenost z hlediska zákona č. 186/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, rozpočet obnovy).

Následuje vyhodnocení průzkumu zájmu, zpracování a odeslání anketního dotazníku na ministerstvo kultury ve stanoveném termínu (do 15. listopadu). Ministerstvo kultury během ledna - února rozhodne, kolik finančních prostředků přidělí městu Česká Lípa na regeneraci MPZ. Na základě těchto přislíbených finančních prostředků rozhodne zastupitelstvo města Česká Lípa o přidělení finančních prostředků jednotlivým vlastníkům kulturních památek (tito vlastníci jsou předem vyzváni, aby na jaře daného roku vyplnily "souhrnný přehled" a přiložily povinné přílohy). Městský úřad Česká Lípa po té zpracuje žádost na ministerstvo kultury o přidělení finančních příspěvků v MPZ v daném roce s tím, že zde jsou již uvedeny konkrétní kulturní památky navržené k obnově. Ministerstvo kultury ČR žádost posoudí a rozhodne o přidělení dotace. Následně město Česká Lípa uzavře veřejnoprávní smlouvu s vlastníky kulturních památek, kterým byla rozhodnutím ministerstva kultury dotace přidělena. Při obnově kulturní památky je povinen vlastník kulturní památky informovat pracovníky oddělení památkové péče městského úřadu o prováděných pracích a svolávat kontrolní dny na stavbě. Po dokončení akce obnovy kulturní památky a zaplacení dodavateli stavebních prací, předloží vlastník kulturní památky v souladu s uzavřenou smlouvou Městskému úřadu Česká Lípa, úseku státní památkové péče doklady o zaplacení (faktury včetně položkových rozpočtů, výpisy z účtů nebo pokladní doklady).

Program regenerace je program, který se celý administruje během roku a půl, z čehož vyplývá, že se překrývá vždy s rokem minulým a budoucím. Jeho administrace je poměrně zdlouhavá, ale jinak vlastníka kulturní památky nijak nezatěžuje nad rámec běžných činností při obnově nemovitosti. Účastí v programu regenerace vlastník kulturní památky získává finanční příspěvek Ministerstva kultury České republiky (max. 50 %) a ještě povinný podíl města Česká Lípa (min. 10 %). Sám vlastník je povinen uhradit vlastní podíl. Program regenerace nelze kombinovat s jiným dotačním programem ministerstva kultury.

Agendu na MěÚ Česká Lípa vyřizuje: úsek státní památkové péče, Mgr. Martina Kamenárová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…