Česká Lípa: Město se pustilo do statického zajištění Penzionu pro seniory

02.06.2016 17:41

Praskliny na fasádě a vnitřních zdech jednoho z pavilonů českolipského Penzionu pro seniory v ulici Na Blatech, které vznikly kvůli založení stavby na neúnosném podloží, už brzy zmizí. Město Česká Lípa, které je majitelem objektu, odhalilo příčinu a nyní se pustilo do statického zajištění.

Česká Lípa: Město se pustilo do statického zajištění Penzionu pro seniory
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Statické problémy objektu řešil odbor rozvoje a majetku (ORMI) několik let. Ale teprve po důkladném monitorování, během něhož se hledala příčina objevujících se trhlin, však mohl projektant navrhnout účinná stavební opatření,“ vysvětluje českolipský místostarosta Juraj Raninec. Jejich realizace byla potom rozplánována do dvou etap. „Už vloni jsme provedli drenáž a ztužení základů. Ale potřebovali jsme alespoň rok, aby se ustálila hladina spodní vody a dotvarovalo se podloží pod objektem, než jsme mohli přistoupit k vlastnímu statickému zajištění, které si vyžádá i výměnu některých prosklených stěn,“ popisuje probíhající stavební práce místostarosta.

Praskliny na fasádách a v chodbě pavilonu B odstraní a prosklené stěny vymění v průběhu května a června zákupská firma KN-stav s.r.o., která s nabídkovou cenou 788.203 koruny vyhrála výběrové řízení na zhotovitele zakázky.

Stavba omezí pohyb po objektu

I když v jednotlivých bytových jednotkách práce probíhat nebudou, do chodu zařízení se promítnou. Kromě toho, že se obyvatelé a zaměstnanci budou muset vypořádat s prachem a hlukem, stavba omezí i jejich pohyb po objektu. „Statické zajištění budovy je nutné, abychom předešli větším škodám a možným rizikům. Požádali jsme proto všechny o trpělivost. Zároveň jsme se s firmou dohodli na několika opatřeních, aby stavební úpravy zatěžovaly život seniorů, co nejméně to bude možné,“ podotýká starostka České Lípy Romana Žatecká.

Penzion pro seniory nabízí bydlení pro seniory a zdravotně postižené osoby v jednopokojových a dvoupokojových bytech s vlastním sociálním zázemím. Penzion se nachází v zástavbě rodinných domů v lokalitě Pod Holým vrchem.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…