Česká Lípa: Nová pamětní medaile k výročí města

12.07.2017 20:30

Mimořádnou emisi pamětních medailí k letošnímu 680. výročí první doložené písemné zmínky o městě Česká Lípa vydala českolipská radnice.

Česká Lípa: Nová pamětní medaile k výročí města
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Několik kusů její tombakové verze je od července také v prodeji Městského informačního centra na českolipském náměstí, kde si ji patrioti, sběratelé či turisté mohou zakoupit za 500,- Kč.

Na lícové straně je vyobrazena radnice podobně jako na pamětní medaili, kterou již vloni vydalo město ve spolupráci s divadelním spolkem Jirásek u příležitosti jeho 95. výročí. Nový motiv je však na rubové straně. Tam autor předlohy, kterým je akademický sochař Vladimír Oppl patřící k nejvýznamnějším českým medailérům, využil jako tematický námět historickou pečeť města.

„Naše město má bohatou a pestrou minulost a letošní výročí patří k významnému historickému datu České Lípy. Je proto na místě si ho připomenout také pamětní medailí. Těší mne, že na jejím ztvárnění se podílel jeden z nejznámějších českých medailérů, který je mimochodem autorem všem dobře známé mince – dvacetikoruny,“ prozrazuje starostka Romana Žatecká.

Mezi prvními, kdo v tuto chvíli novou pamětní medaili již vlastní, jsou partnerská města, jejichž zástupcům ji vedení českolipské radnice věnovalo při jejich nedávné návštěvě městských slavností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…