Česká Lípa: Nový pavilon ve Speciální škole Jižní slouží autistickým dětem

15.09.2017 16:03

Od nového školního roku využívají handicapované děti Speciální školy Jižní Pod Holým vrchem zcela nově vybudovaný pavilon D. Ten se stal jednou z největších investic města Česká Lípa, když vyšel na 12 milionů korun.

Česká Lípa: Nový pavilon ve Speciální škole Jižní slouží autistickým dětem
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Nejprve byla provedena demolice původního pavilonu a na jeho místě byl postavený nový, kapacitně větší, objekt. V něm jsou čtyři moderní učebny, dvě rehabilitační místnosti, kuchyňka a další potřebné zázemí.

„Chtěla bych městu poděkovat a upřímně říkám, že neznám město, které by se tak staralo a vytvářelo podmínky pro naše handicapované děti, jako Česká Lípa,“ říká ředitelka školy Jindřiška Pomikálková.

Od září tohoto roku je pavilon dětem ze speciální školy plně k dispozici a je tak v pořadí čtvrtým, které město zde zmodernizovalo. Tím však nekončí. Celá proměna školy v moderní, bezbariérový areál bude pokračovat rekonstrukcí pavilonu F.

„Je projekčně připravena rekonstrukce pavilonu F, dalšího školního objektu, která navazuje na postupnou modernizaci Speciální školy Jižní. V tomto pavilonu plánujeme zřízení školní jídelny a výdejny, dvou oddělení družiny a zázemí učitelů, které v tomto areálu zcela chybí,“ sdělil místostarosta Juraj Raninec.  

Školu Jižní navštěvují tělesně a duševně handicapované děti a přestavbu bezbariérového areálu zahájilo město již v roce 2007 rekonstrukcí pavilonu A. V letech 2010 a 2011 pak proběhla rekonstrukce pavilonu C a pak následovala rekonstrukce pavilonu B. 

„V minulých měsících se nás Centrum Lira či někteří zastupitelé snažili vmanipulovat do situace, že na naše handicapované děti málo přispíváme. Toto je naše odpověď,“ uvedla při prohlídce nového pavilonu starostka Romana Žatecká.

„Jsem velmi ráda a v podstatě jsem na to pyšná, že jako jediné město v Libereckém kraji odborně vzděláváme také autistické děti. Do provozu školy ročně investujeme čtyři miliony korun. Škola je dnes na takové úrovni péče, že k nám přicházejí děti z celého regionu. Pokračujeme v postupné přestavbě a výsledkem už dnes je skutečně důstojný, moderní areál pro handicapované děti,“ dodala starostka.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…