Česká Lípa: O nákupu nemocnice se chceme poradit s veřejností

28.09.2016 7:32

Celkem 161 milionů korun požaduje za 49 % akcií Nemocnice s poliklinikou v České Lípě její vlastník Liberecký kraj. „Na koupi jsme připraveni, hospodaříme s přebytkem a v investičním fondu máme aktuálně 220 milionů korun. Pro Liberecký kraj je českolipská nemocnice stále trochu Popelka, významné investice váže jen na libereckou krajskou nemocnici a její rozvoj. Omezování péče v českolipské Popelce, byť třeba jen dočasně, a úbytky odborného personálu jsou jasným signálem, že nemocnice v našem městě není v dobré kondici. Chceme proto pomoci, jsme přece taky českolipští,“ říká Romana Žatecká, starostka města Česká Lípa.

Česká Lípa: O nákupu nemocnice se chceme poradit s veřejností
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zastupitelé se zodpovědně rozhodli přerušit projednávání nabídky od kraje a před významným finančním výdajem z veřejné kasy se už za pár dnů zeptají veřejnosti, co je ze všech velkých a nutných investic pro ně důležité hodně, co méně, co chtějí hned a co může počkat. Teprve podle toho, jak vysoko se mezi investičními prioritami umístí záměr nákupu majetkového podílu v nemocnici, budou pokračovat jednání nad nabídkou Libereckého kraje. „Znovu opakuji - 161 milionů korun není obložená houska za dvacku, kdy o nákupu rozhoduje jen hlad – o velikosti podílu a tedy i částky je třeba se poradit s obyvateli města, protože každý z nich nějakou zkušenost s nemocnicí má, nebo v ní třeba pracuje. Ti nás, věřím, nasměrují k definici toho, jak velký majetkový podíl a jak velký vliv město Česká Lípa nakonec bude mít,“ zdůrazňuje R. Žatecká.

Jak připomněl místostarosta Juraj Raninec, už loni v září zastupitelé rozhodli 21 hlasy, že chtějí o nemocnici rozhodovat silným hlasem a že tedy chtějí většinový podíl. „Dnes lidé z České Lípy a okolí jezdí kvůli základním vyšetřením a léčbě do Liberce, Prahy, Ústí nad Labem nebo Mladé Boleslavi, protože v místní nemocnici nevidí jistotu. To není možné. Liberecký kraj měl dost času na to, aby ukázal, že Českolipská nemocnice je pro něj stejně důležitá jako ta Liberecká. Protože je ale její stav dlouhodobě neutěšený, řekli jsme si už loni v září o většinový podíl. Ani poslední nabídka kraje ale toto naše usnesení neakceptuje. Jsme připraveni investovat do nemocnice městské peníze, aby se dostala do stavu, který umožní její rozvoj a kvalitní péči o pacienty. Ale už dlouho čekáme,“ říká místostarosta J. Raninec.

„Vstup města do nemocnice může přinést kapitál nutný k vyřešení zásadních investic nutných pro rozvoj nemocnice. Současně by se tím položil základ kvalitních zdravotnických služeb v kraji a jejich udržení v České Lípě pro obyvatele i do budoucna“ říká Roman Kozák, předseda finančního výboru Zastupitelstva města Česká Lípa.

Řekněte nám svůj názor na tento investiční záměr: jak je pro vás důležitý? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…