Česká Lípa: Parkování se bude v centru města platit i v sobotu

17.05.2015 7:29

Bez šance najít volné místo k zaparkování bývají často řidiči, kteří chtějí o sobotním dopoledni zaparkovat na náměstí T. G. Masaryka a přilehlých ulicích v centru České Lípy.

Česká Lípa: Parkování se bude v centru města platit i v sobotu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Českolipští radní na svém květnovém jednání proto odsouhlasili znovuzavedení placení parkovného i v sobotu dopoledne, tedy od 8 do 12 hodin. Platit začnou řidiči od 1. června, a to v zóně A a B. Tedy na náměstí T. G. Masaryka, v Mariánské, Moskevské a Zámecké ulici a na Jeřábkově náměstí. Parkoviště v zóně C zůstávají stále o víkendech zdarma.

„Parkoviště na náměstí T. G. Masaryka bývá obsazené především lidmi, kteří v centru města bydlí. Auto na místě zaparkují v pátek odpoledne a vozidlo tam díky bezplatnému parkování stojí až do pondělního rána.  Situaci pak komplikují také svatby a vítání občánků, které sice mají v sobotu vyhrazená místa v zálivu před radnicí, ale i tato místa bývají často obsazená. Věřím, že díky zavedení placeného sobotního parkování najdou lidé místo k zaparkování v centru města pohodlně i o víkendech,“ uvedl českolipský místostarosta Juraj Raninec.

Kromě znovuzavedení placení o sobotních dopoledních se budou nepatrně měnit také částky, které řidiči za parkování zaplatí. Nově se totiž nebude platit po minutách, ale za započatou čtvrthodinu. Všechny ceny za 60 minut se proto musely upravit tak, aby byly dělitelné čtyřmi. Lidé tak zaplatí za parkování o zhruba dvě koruny víc. Stále však platí, že prvních patnáct minut stání je a bude ve všech zónách zdarma.

„Placení parkování po minutách je v praxi trochu matoucí. Lidé nahází do automatů určitý obnos peněz a čekají, na kolik času stání jim to vyjde. Takto budou přesně vědět, že za určitou sumu mohou na parkovišti stát půl hodiny, hodinu,“ doplnil Juraj Raninec.

Nový systém parkování prostřednictvím parkovacích automatů začal v centru města platit od 1. ledna 2014. Cílem radnice byla a je především regulace dopravy v centru města. Tedy to, aby tady řidiči nestáli delší dobu než je nutné, vyřídili si své věci a odjeli. V praxi se systém osvědčil.

Centrum města bylo rozděleno do tří zón, ve všední dny se platí od 8 do 17 hodin, svátky, soboty a neděle jsou ještě nyní zdarma ve všech zónách (od 1. 6. budou soboty zdarma jen v zóně C).

V centru města je nyní nainstalováno 13 parkovacích automatů, jejichž provoz město stojí 1,1 milionu ročně. Čistý zisk z parkování za rok 2014 činil 2,3 milionu korun.

PARKOVACÍ ZÓNY A CENY ZA PARKOVÁNÍ

ZÓNA A (nám. T. G. Masaryka)
Prvních 60 minut 24 Kč (dříve 25 Kč) – 6 Kč/15 min.
Každých dalších 60 minut 36 Kč (dříve 35 Kč) – 9 Kč/15 min. 

ZÓNA B (Jeřábkovo nám., Mariánská, Moskevská, Zámecká ul.)
Prvních 60 minut 20 Kč – 5 Kč/15 min.
Druhých 60 minut 20 Kč – 5 Kč/15 min.
Každých dalších 60 minut 32 Kč (dříve 30 Kč) – 8 Kč/15 min.

ZÓNA C (parkoviště U Synagogy, U Vodního hradu, v Erbenově ulici, u OD Banco)
Prvních 60 minut 12 Kč (dříve 10 Kč) – 3 Kč/15 min.
Každých dalších 60 minut 20 Kč – 5 Kč/15 min.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…