Česká Lípa: Strážníci budou vidět v ulicích

19.12.2014 16:02

Důležitý krok k radikální změně práce Městské policie Česká Lípa, na kterou si Českolipané již delší dobu stěžují, udělali českolipští zastupitelé na svém prosincovém zasedání.

Česká Lípa: Strážníci budou vidět v ulicích
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Nově bude tuto městskou organizaci vést nová uvolněná radní města Pavla Procházková. Dosavadní ředitel městských strážníků Lubomír Mery, který byl ve funkci 15 let, byl zbaven řídících pravomocí. Nadále však zůstává zaměstnancem městské policie.

„Cílem celé této výměny je nutná změna práce českolipských městských strážníků. Nově je lidé budou více potkávat v ulicích, a to především v problémových lokalitách. Budou lidem k dispozici vždy, když budou potřebovat s něčím pomoci. Více se také budou věnovat spolupráci s republikovou policií. Věřím, že všechny tyto kroky povedou k tomu, že lidé budou svým strážníkům znovu více věřit a budou se v našem městě cítit bezpečněji v jakoukoli denní či noční dobu,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká. Ta zároveň doplnila, že strážníci budou mít od nového roku na starosti také placená parkoviště v centru města. Vystřídají tak pracovníky VPP, kteří se o placená parkoviště starali doposud.  

Řízením Městské policie, kterou doposud řídila starostka města, byla pověřená nově ustanovená uvolněná radní města Pavla Procházková. Kromě řízení MP pak pod novou členku vedení města bude patřit také koordinátorka projektů a kampaní českolipského městského úřadu, která s městskými strážníky často spolupracuje. Úkolem nové vedoucí českolipských strážníků bude především koordinační a auditorská činnost, odborné činnosti související s provozem MP Česká Lípa bude mít na starosti určený strážník.

„Ve své nové funkci bych se chtěla zaměřit na zahájení procesu rajonizace, tedy rozdělení města na části – rajóny a každý tento rajón svěřit konkrétnímu strážníkovi. Následně zveřejníme konkrétní jméno strážníka a oblast, za kterou zodpovídá.  Strážníci budou opravdu v ulicích vidět. Také chci zlepšit fungování kamerového systému. Kamery plánuji posunout do těch částí města, které jsou problematické,“ vyjmenovala svá předsevzetí v nové funkci při jednání zastupitelů Pavla Procházková.

Ve vedení města Česká Lípa tak jsou od čtvrtka 18. prosince namísto tří lidí čtyři – starostka, místostarostka, místostarosta a uvolněná radní. Výše jejího platu se řídí stejně jako u starostky a místostarostů Přílohou č. 1 nařízení vlády č.37/2003 Sb. Roční náklady na plat uvolněné radní budou činit zhruba 520 tisíc korun. Ty však budou kompenzovány nezbytnou platovou úpravou související s odvoláním ředitele a plánovanou změnou koncepce práce MP.

„Naším cílem je prověřit stávající náklady městské policie a následně je snížit. Jsem přesvědčena, že nastavená změna v konečném důsledku přinese městu úsporu oproti předchozímu stavu,“ doplnila Romana Žatecká.

Mgr. et Mgr. Pavla Procházková má dlouholetou praxi v řízení týmů a v managementu. Patnáct let pracovala jako vedoucí ve státní správě. Vystudovala univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem obor chemie a ochranu životního prostředí. Dále poté Karlovu univerzitu v Praze obor ekologie a následně ještě andragogiku na Akademii J. A. Komenského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…