Česká Lípa: Zastupitelstvo schválilo záměr společného dopravního podniku

29.09.2017 13:27

Město Česká Lípa udělalo další krok k tomu, aby i v následujících letech byl zachovaný standard v městské hromadné dopravě, na který jsou občané zvyklí a nemají proti němu vážné výhrady.

Česká Lípa: Zastupitelstvo schválilo záměr společného dopravního podniku
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zastupitelstvo města totiž schválilo záměr vytvoření společného městského dopravního podniku ve formě společnosti s ručením omezeným se společností BusLine a.s.. Ta zajišťuje MHD v České Lípě v současné době, ale smlouva končí k 31. 12. 2018.
Schválený záměr znamená, že se nyní budou precizovat Společenská smlouva, Smlouva o dalším postupu a další důležité, na to navazující, smlouvy se společností BusLine a.s., tak, aby město mělo nejen přímou kontrolu, ale především zcela zásadně ovlivňovalo poskytované služby, dopravní provoz, technické vybavení, a hlavně cenu dopravního výkonu, jinými slovy, kolik město bude platit za jeden kilometr provozu MHD.

„Chceme udržet městskou dopravu na stejné úrovni, kterou mají naši občané dnes, a na kterou si nijak zásadně nestěžují. To je pro nás zásadní kritérium a druhým je, že město bude určovat, za jakou částku se bude jezdit. Pro naše občany se nic nezmění, my, jako město, budeme mít flexibilní městkou dopravu pod naší kontrolou,“ říká místostarosta Juraj Raninec.

V záměru se počítá s variantou, že by nová společnost měla 20 autobusů a tři rezervní. Zůstal by tak zachovaný rozsah dopravní služby čili nezměnily by se linky a ani trasování jízdních řádů. Pouze by došlo k odebrání méně využívaných spojů (ranních a nočních), které jsou v městském rozpočtu nejdražší, neboť s nimi téměř nikdo nejezdí, a tak nevykazují žádné nebo velmi nízké tržby.

Na současný postup řešení MHD v České Lípě podal ve středu (27. 9.) Liberecký kraj podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby přezkoumal kroky města Česká Lípa.

„Nikdo mě o ničem neinformoval a podnět nám byl zaslaný půl hodiny před jednáním zastupitelstva. V normálně fungující společnosti je to tak, že si lidé společně sednou k jednacímu stolu a věci si vyjasní. To se nestalo, jde o jednostranný krok Rady Libereckého kraje. Chci zdůraznit, že přes všechny tyto snahy o České Lípě vždy jednají zastupitelé České Lípy, a tak tomu bude i do budoucna,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

„Jsem rád, že to Liberecký kraj udělal, i když ho k tomu vedly spíše politické důvody a těším se na rozhodnutí ÚHOS, které jednoznačně řekne, zda postup, který zvolilo zastupitelstvo města, je správný,“ dodal Juraj Raninec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…