Česká Lípa chce evropské peníze na školku pro nejmenší děti

04.05.2016 17:06

Rodinám s malými dětmi v České Lípě pomůže nový projekt města, na který českolipská radnice nyní požádala o finanční podporu z Evropské unie. Má připravený plán zrekonstruovat zchátralou budovu mateřské školy v Dolní Libchavě a vybudovat v ní nové zařízení pro děti ve věku do tří let, pro dvě dětské skupiny čítající celkem 32 dětí.

Česká Lípa chce evropské peníze na školku pro nejmenší děti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Projekt ve výši téměř 19 milionů korun počítá s komplexní rekonstrukcí objektu mateřské školy, který bude bez bariér. Dále pořízení nábytku a dalšího vybavení včetně kuchyně a místností pro personál, pořízení herních prvků a rekonstrukci zahrady a vnějšího prostranství. V nové školce bude dvanáct míst pro děti ve věku jedno - až dvouleté, dvacet pro děti ve věku 2 až 3 roky a zbylou kapacitu doplní oddělení MŠ pro děti ve věku 3 až 6 let.

„Ověřovali jsme si u veřejnosti potřebnost takového zařízení. Mladé rodiny takovou péči žádají, proto jsme připravili ve velmi krátké době projekt vzniku a fungování městského zařízení péče o děti do tří let a jsme připraveni třídy pro nejmenší děti dlouhodobě podporovat,“ uvedla starostka města Romana Žatecká. Dodala, že poptávku veřejnosti vnímají všichni zastupitelé města, proto je pravděpodobné, že město podpoří eventuálně tuto instituci v celém rozsahu a ponese v případě nutnosti všechny související provozní náklady. Pro podporu této instituce je připraveno hledat další zdroje. Jako reálná se jeví možnost žádat o podporu z výzvy Operačního programu zaměstnanost na podporu dětských skupin, která bude dle neoficiálních sdělení MPSV znovu vyhlášena v průběhu roku 2017. Získání této dotace by umožnilo pokrýt mzdové prostředky na pečovatelky pro obě dětské skupiny po dobu dvou let. Přitom by využilo i možnosti čerpat prostředky na zvyšování kvalifikace pečujících osob.

Město bude rovněž sledovat vývoj kolem předpokládané změny školského zákona a možnosti získat státní dotace na podporu dětských skupin nebo transformovaných mateřských škol. A též využije svých dobrých vztahů s místními velkými zaměstnavateli a osloví je se žádostí o finanční podporu zařízení. Jak ukazují zkušenosti z jiných měst, podporu lze hledat i mezi samotnými rodiči, včetně možnosti vzniku občanských sdružení na podporu zařízení tohoto typu.

Podle projektového manažera města Jana Schwippela má Česká Lípa poměrně dobrou šanci na úspěch žádosti podané u Ministerstva pro místní rozvoj ČR na základě 15. výzvy „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro obce s rozšířenou působností se sociálně vyloučenými lokalitami“ v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).  „Projekt naplňuje cíle programu, například přispěje ke zkvalitnění infrastruktury, posílení veřejných služeb, zaměstnanosti a vzdělanosti; město se také zavazuje financovat dětské skupiny v plné výši a obsahuje i prvek využití dosud nevyužité a chátrající nemovitosti,“ vysvětlil Schwippel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …