Česká Lípa chrání chodce. Ledky nasvítí další zebry

05.06.2016 19:23

Bezpečnost chodců je důležitá, proto město Česká Lípa pokračuje v lepším nasvětlování přechodů. Celkem devět nově nasvícených přechodů přibyde na frekventované Děčínské, Purkyňově, Mánesově a Dubické ulici do konce letošního října.

Česká Lípa chrání chodce. Ledky nasvítí další zebry
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod. Naší snahou proto je, takovým situacím maximálně zabránit. Podle odborníků právě kvalitní osvětlení u přechodů dokáže snížit počet střetů s chodci až o 65 procent,“ předesílá starostka České Lípy Mgr. Romana Žatecká.

Nové stožáry veřejného osvětlení u vytipovaných přechodů pro chodce postaví firma Otto Žídek – ELOS. Ta s nabídkovou cenou 871.999,81 Kč s DPH vyhrála výběrové řízení. „Odhadovaná cena zakázky byla 1,5 milionu korun, soutěží jsme tak ušetřili přes 600 tisíc korun z rozpočtu města,“ vypočítává uspořené prostředky českolipský místostarosta Juraj Raninec. „Firma nasvětlí přechody pomocí ledkových svítidel, která budou namířená přímo na vodorovné značení. Jejich efekt je na první pohled zřejmý, chodci jsou pro řidiče výrazně lépe viditelní. Proto tohle nejsou poslední přechody, kde do budoucna chceme rovněž přidat, nebo vyměnit lampy veřejného osvětlení," dodává Juraj Raninec.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…