Česká Třebová: Město a kraj hledají vhodné lokality pro byty, určené občanům s handicapem

18.08.2023 7:17 | Tisková zpráva

Město navštívil radní Pardubického kraje Pavel Šotola, který se v rámci své gesce věnuje sociální problematice a neziskovému sektoru. Schůzka s vedením města navazovala na únorové setkání, při které pan radní informoval zástupce samosprávy, že snahou Pardubického kraje je poskytovat péči klientům, u kterých to forma jejich handicapu umožňuje, v neústavních zařízeních, tedy v běžných domácnostech rodinných domů nebo bytů, kde mohou do jisté míry fungovat autonomně.

Česká Třebová: Město a kraj hledají vhodné lokality pro byty, určené občanům s handicapem
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Jeden takový byt již v našem městě funguje na sídlišti Jelenice, další mají vzniknou za spolupráce města a kraje.

„S panem radním jsme již v minulosti diskutovali nad možností upravit za tímto účelem městem vlastněnou budovu bývalé pošty v Klácelově ulici, pro kterou chceme tímto způsobem zajistit nové využití. Pro potřeby sociálních služeb má však některé nevýhody, jako jsou současné proporce budovy a skutečnost, že se stavba nachází v městské památkové zóně. Tento stav však pro nás není nepřekročitelný, proto zahájíme dialog s památkáři, abychom zjistili, jaké jsou další možnosti,“ uvedl po schůzce starosta Zdeněk Řehák s tím, že se v našem městě nachází i další vhodné prostory, které by mohl kraj pro rozvoj sociální péče využít.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23351 lidí

„Společně jsme navštívili také několik parcel na východním okraji města, které se nachází ve vlastnictví města, nebo je soukromí vlastníci momentálně inzerují k prodeji. Zde by mohlo být bydlení pro handicapované řešeno novostavbou na zelené louce, kterou by financoval Pardubický kraj. Město by v takovém případě muselo zajistit zasíťování pozemků, což je ovšem věc, která nás v budoucnu bez ohledu na tento záměr nemine, pokud chceme podporovat rozvoj bydlení v České Třebové,“ zhodnotil možnosti dalšího postupu starosta Zdeněk Řehák.

Deinstitucionalizace sociálních služeb je příležitostí pro osoby s handicapem, které mohou v rámci fungování v domácnosti rozvíjet své schopnosti směry, kde to ústavní forma péče neumožňuje. Zároveň jim městské prostředí může pomoci k lepší socializaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…